Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ESBO: Vladimiras Putinas remia Ukrainos krizės sureguliavimo „kelio gairių“ planą

Vladimiras Putinas remia Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) parengtą situacijos Ukrainoje deeskalavimo „kelio gairių“ planą, pirmadienį pareiškė ši tarptautinė organizacija po jos pirmininko pokalbio su Rusijos prezidentu
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Per kiek anksčiau šiandien (pirmadienį) įvykusį pokalbį telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu) ESBO pirmininkui Didier) Burkhalteriui buvo pasakyta, kad Rusija remia „kelio gairių“ planą ir ESBO dalyvavimą Ukrainoje“, – rašoma organizacijos paskelbtame pareiškime.

ESBO nurodė, jog tai reiškia, kad šis planas sulaukė „teigiamos reakcijos“ iš Rusijos, Ukrainos, Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų.

Praėjusią savaitę parengtos „kelio gairės“ rodo „pragmatišką kelią nuo eskalavimo logikos link bendradarbiavimo ir stabilumo padidinimo vietoje logikos“, nurodė ESBO.

Plane pagrindinis dėmesys skiriamas „susilaikymui nuo smurto, nusiginklavimui, nacionaliniam dialogui bei rinkimams, juo siekiama paremti Ukrainos vyriausybę užtikrinant palankią aplinką gegužės 25-ąją visoje šalyje surengti sąžiningus ir laisvus rinkimus“, rašoma organizacijos pareiškime.

Pirmasis žingsnis šiame plane buvo vokiečių diplomatijos veterano Wolfgango Ischingerio paskyrimas tarpininkauti apskritojo stalo deryboms tarp Ukrainos vyriausybės, parlamento ir regionų.

ESBO, kurios būstinė įsikūrusi Vienoje ir kuri buvo įkurta kaip forumas Vakarų ir Rytų dialogui Šaltojo karo metais, tampa svarbia žaidėja Ukrainos krizėje – ji ketina pasiųsti į Ukrainos prezidento rinkimus tūkstantį stebėtojų, ir tai bus viena didžiausių misijų per visą šios tarptautinės organizacijos istoriją.

Šiuo metu ESBO Ukrainoje turi apie 150 stebėtojų, kuriems padeda vietos personalas. Šie žmonės stebi situaciją, įskaitant padėtį neramiuose rytiniuose šalies rajonuose. Prorusiški separatistai balandžio pabaigoje buvo sučiupę grupę ESBO karinių stebėtojų ir apie savaitę laikė juos įkaitais, tačiau gegužės 3 dieną paleido.

D.Burkhalteris yra Šveicarijos, kuri šiuo metu pirmininkauja 57 valstybes vieninjančiai ESBO, prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius