-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijoje rastas nuskendęs karo laikų povandeninis laivas

Estijos jūrų muziejaus tyrėjai rado, kaip mano, povandeninį laivą „Kalev“ – šis 1936 metais pastatytas laivas buvo ikikarinės Estijos karinio jūrų laivyno pasididžiavimas.

„Po ilgų “Kalev„ paieškų mes vis dėmesį šią vasarą sutelkėme į Juminkos minų lauką, kur povandeninis laivas žuvo, kaip manoma, 1941 metų spalyje“, – pranešė mokslininkas ir archeologas povandenininkas Vello Massas paskelbtame pirmadienį straipsnyje laikraštyje „Eesti Paevaleht“.

Pasak archeologo, ieškančio objektų jūroje jau 33 metus, laivas guli 85 metrų gylyje netoli Jumindos pusiasalio. Radinys skiriasi platesniu korpusu nuo kitų to laiko povandeninių laivų, ir tai, V.Masso nuomone, patvirtina, kad surastas būtent „Kalev“.

Mokslininkas tikisi, kad artimiausiu laiku pavyks gauti modernesnės technikos ir išsamiau ištirti nuskendusį povandeninį laivą.

Estija 1936 metais pirko Didžiojoje Britanijoje du vienos klasės laivus: „Kalev“ ir „Lembit“.

SSRS okupavus Estiją, jie buvo įtraukti į Sovietų Sąjungos karinį jūrų laivyną ir kariavo Antrojo pasaulinio karo metais su nacių Vokietija. 1941 metų rudenį „Kalev“ dingo. Apie jo likimą iki šiol nieko nežinoma. Kaip mano specialistai, jis užplaukė ant minos ir sprogo.

„Lembit“ po karo buvo SSRS KJL sudėtyje kaip kovinis laivas, po to kaip mokomasis. 1979 metais jis buvo perduotas Estijos jūrų muziejui ir iki šiol yra seniausias plaukiojantis povandeninis laivas.

Jeigu pasitvirtins, kad rastas povandeninis laivas yra iš tikrųjų „Kalev“, V.Massui, daug metų ieškančiam jo, jis bus antrasis svarbus radinys pastaraisiais metais.

2003 metais jam pavyko surasti Suomijos įlankoje carinės Rusijos KJL šarvuotąjį laivą „Rusalka“, nuskendusį per audrą 1893 metų rugsėjo 6 dieną. Iki tol šio laivo nesėkmingai ieškojo kelios ekspedicijos.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius