Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Estijoje už šnipinėjimą Rusijai nuteistas pareigūnas siejamas su dokumentų vagyste iš gynybos ministro

Buvęs aukšto rango Estijos gynybos ministerijos pareigūnas Hermanas Simmas, nuteistas už tėvynės išdavystę ir šnipinėjimą Rusijai, yra susijęs su įslaptintų dokumentų vagyste iš buvusio gynybos ministro Marguso Hansono 2007 metais, pranešė premjeras Andrusas Ansipas.
Šnipinėjimas
Šnipinėjimas / Photos.com

2007 metų spalio 31 dieną nežinomas asmenuo įsibrovė į M.Hansono namą Tartu mieste ir pavogė lagaminą, kuriame buvo trys įslaptinti dokumentai. Neoficialiuose pranešimuose teigiama, kad šie dokumentai buvo susiję su gynybos biudžetu ir armijos pirkimų programa.

Ministras buvo priverstas atsistatydinti dėl įslaptintų dokumentų saugojimo tvarkos pažeidimų.

A.Ansipas sakė naujienų portalui „Delfi“, kad į lagaminą, kuris vėliau buvo pavogtas, dokumentus su valstybės paslaptimis įdėjo H.Simmas.

„Kalbant apie Hansono bylą, dabar žinome, kad asmuo, kuris įdėjo tuos slaptus dokumentus, buvo uždarytas ilgam laikui; asmuo, kuris patarė jam (ministrui) prisipažinti, jog dokumentai buvo lagamine, kuris buvo pavogtas iš už durų, – aiškino premjeras. – Asmuo, apie kurį kalbėjau ir kuris ilgam pasodintas už grotų, yra Simmas. Jis buvo žmogus, žinojęs, kas yra Hansono lagamine.“

„Žmogus, pavogęs Hansono lagaminą, nerastas, nors buvo dedamos didelės pastangos, – pridūrė jis. – Klausimas, kodėl jis paėmė lagaminą, nors ant sienų ten kabojo daug brangesnių paveikslų, buvo kompiuteris ir dar kai ko lengvai pasiekiama.“

H.Simmui, kuris anksčiau vadovavęs Gynybos ministerijos skyriui, atsakingam už valstybės paslapčių apsaugą, 2009 metų balandį teismas skyrė 12,5 metų kalėjimo už šnipinėjimą Rusijos naudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius