-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijos finansų ministras: Rusijos spec. tarnybos naudojosi „Swedbank“ šalių destabilizacijai

Estijos finansų ministras Martinas Helme interviu švedų laikraščiui „Dagens Industri“ pareiškė, kad Rusijos specialiosios tarnybos naudojosi į pinigų plovimo skandalus įsivėlusiu banku „Swedbank“, kad destabilizuotų kelias šalis, įskaitant Estiją, praneša „Postimees“.
EKRE vicepirmininkas Martinas Helme
EKRE vicepirmininkas Martinas Helme / „Scanpix“/AP nuotr.

M.Helme teigė, kad už pinigų plovimą atsakomybę turi prisiimti „Swedbank“.

„Esame nepatenkinti, kad „Swedbank“ nesakė Estijos mokesčių inspekcijai tiesos. Jie arba ne taip interpretavo, arba pateikė melagingą informaciją. Negaliu pasakyti, ar jie taip darė todėl, kad nenorėjo tuo tikėti, ar tai buvo sąmoningas pasirinkimas. Faktai nemeluoja: „Swedbank“ nebuvo sąžiningas su Estijos mokesčių inspekcija“, – sakė šalies finansų ministras.

Pasak M.Helme, pasikeitus vadovybei situacija „Swedbank“ pagerėjo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Swedbank“ skyrius Stokholme
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Swedbank“ skyrius Stokholme

Vis dėlto, ministras tikino, kad dar viena banko problema – netinkamas klientų pasirinkimas. Esą daug jų – abejotinos kilmės oligarchai, esantys tarptautinių sankcijų sąrašuose.

M.Helme pridūrė, kad tyrimo metu buvo aptikti „Swedbank“ ryšiai su Rusijos slaptosiomis tarnybomis ir terorizmu.

Spalio pabaigoje padalinius visose trijose Baltijos valstybėse turintis Švedijos „Swedbank“ pranešė sulaukęs Švedijos finansų inspekcijos pranešimo apie pradėtą tyrimą dėl su pinigų plovimo prevencijos reikalavimų vykdymu susijusių įtariamų veiklos pažeidimų.

Didžiausiam ir seniausiam Švedijos komerciniam bankui pinigų plovimo skandalas gali kainuoti solidžią baudą – šios šalies įstatymuose už tokius veiklos pažeidimus numatyta maksimali 10 proc. metų pajamų bauda. „Swedbank“ atveju maksimalus baudos dydis – 4,42 mlrd. Švedijos kronų (410 mln. eurų), rašo „Bloomberg“ agentūra.

Tyrimą, kuriuo siekiama nustatyti, ar „Swedbank“ nepažeidė neteisėtais būdais įgytų lėšų legalizavimo prevencijos standartų, pradėjo ir Estijos finansų inspekcija.

Švedijos žiniasklaidai šių metų vasarį paviešinus duomenis apie „Swedbank“ įtraukimą į plataus masto tarptautines pinigų plovimo aferas, kurių centre atsidūrė banko padalinys Estijoje, nuo pareigų buvo nušalinta Švedijos „Swedbank“ prezidentė ir vykdomoji direktorė Birgitte Bonnesen, atsistatydino jo direktorių tarybos pirmininkas Larsas Idermarkas.

Savo postų taip pat neteko trys Estijos „Swedbank“ valdybos nariai – valdybos pirmininkas Robertas Kittas, finansų direktorius Vaiko Tammevalis ir mažmeninei bankininkystei vadovavusi Kaiė Metsla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius