-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijos gynybos ministras: gyventojai turi būti pasirengę apsiginti

Estija gali apginti savo laisvę tik drauge su sąjungininkais, antradienį pareiškė šalies gynybos ministras Margusas Tsahkna.
Estijos kariai
Estijos kariai / Linos Andziukevičiūtės nuotr.
Temos: 2 Karas Estija

„Mes galime apginti savo laisvę tik drauge su savo draugais ir sąjungininkais“, – sakė ministras, kalbėdamas paliaubų 1918-1920 metų Išsivadavimo kare 97 metinių minėjimo ceremonijoje Taline.

„Laisvė ir nepriklausomybė nėra savaime suprantamos, kaip mums norisi manyti. Todėl svarbu, kad Estijos tauta turėtų valios gintis, realiai sugebėtų save apginti ir tai padaryti kartu su mūsų sąjungininkais“, – pabrėžė ministras.

Estijoje antradienį minimos paliaubų 1918-1920 metų Išsivadavimo kare 97-osios metinės, visoje šalyje iškeltos nacionalinės vėliavos.

Tradiciškai 10 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku, kai 1920 metų sausio 3-ąją buvo nutraukti kovos veiksmai, visa šalis nuščiuvo tylos minutei.

Estijos išsivadavimo karas prasidėjo 1918 metais lapkričio 28 dieną. Šiose kovose gindami nepriklausomybę estų kariai kariavo su raudonarmiečiais ir vokiečių kariuomenės junginiu, į kurio sudėtį įėjo Landesveras ir vadinamoji Geležinė divizija.

1920 metų vasario 2 dieną kariaujančios šalys Tartu mieste pasirašė taikos sutartį.

Pagal sutarties sąlygas, Rusija atsisakė visų teisių į savo buvusią koloniją – Estiją ir pripažino jos nepriklausomybę. Tartu sutartis buvo pasirašyta po Estijai pergalingo karo už nepriklausomybę nuo Rusijos ir tapo pirmąja taikos sutartimi, kurią pasirašė frontų žiedo smaugiama bolševikinė Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius