-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 26

Estijos karinės žvalgybos vadas: kaip rusai galėjo užimti Kyjivą ir kiek Rusijai prireiktų laiko smogti kitai kaimynei

Po penkerių darbo metų besitraukiantis Estijos gynybos pajėgų žvalgybos centro viršininkas pulkininkas Margo Grosbergas leidiniui „The Insider“ pirmą kartą pasakoja, kaip prasidėjo didelės apimties invazija Ukrainoje 2022 m. ir kas buvo žinoma iš anksto.
Charkovas
Ukraina / „Scanpix“/AP nuotr.

Tai buvo 2022 m. vasario 24 d. popietė. Nuo tada, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė apie „specialiąją karinę operaciją“ prieš Ukrainą, buvo praėję maždaug 10 valandų, tačiau kovos veiksmai jau pavojingai artėjo prie Kyjivo. Rusijos pajėgos bandė perimti Hostomelio oro uosto prie Ukrainos sostinės kontrolę. Iš už 130 km esančios Baltarusijos, vienos iš Rusijos parengiamųjų bazių, plūdo tankų kolonos ir kita sunkioji technika.

Maždaug už 800 km į šiaurę nuo Hostomelio, Pskove, Rusijoje, Krestų aviacijos bazėje, 18 transporto lėktuvų Il-76 užvedė variklius ir pajudėjo pakilimo tako link. Lėktuvai buvo pilni bene geriausiai atrinktų Rusijos oro desantininkų iš 76-osios gvardijos oro desanto divizijos. Tūkstantis į lėktuvus susodintų elitinių karių buvo puikiai parengti, daugelis jų – patyrę kovotojai, dalyvavę Pirmajame ir Antrajame Čečėnijos karuose. Jų tikslas buvo nuskristi į Kyjivą ir perimti Ukrainos vyriausybės kontrolę.

Lėktuvai Il-76 jau buvo įpusėję kelią į Hostomelio oro uostą, kai į juos pirmą kartą atkreipė dėmesį Christo Grozevas, „The Insider“ tiriamosios žurnalistikos žurnalistas ir redaktorius, demaskavęs rusų žudikus ir diversantus visoje Europoje. „Vienintelis tikėtinas tikslas būtų užimti ir pajungti Kyjivą (ir įkurti marionetinę vyriausybę) šiandien, – tviteryje rašė Ch. Grozevas. – Kol pasaulis stebi ir beveik nieko nedaro.“

Estija išsiuntė įspėjimą Ukrainai

Iš tikrųjų vienos šalies žvalgybos tarnyba stebėjo ir kai ką darė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius