-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijos sėkmės formulė: jauni politikai ir drąsios reformos

Pirmadienį Estijos prezidente tapusi 46 metų Kersti Kaljulaid ir dabartinis premjeras 37 metų Taavi Roivas tapo vienais jauniausių politinių lyderių Europoje. Tai neatrodo nuostabu, mat pažvelgus į visą Estijos politinę erdvę lengva pastebėti naujosios kartos aktyvumą.
Reformų partijos lyderis Taavi Roivas.
Reformų partijos lyderis Taavi Roivas. / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Prieš dvejus metus T.Roivas tapo Estijos premjeru ir kartu jauniausiu premjeru visoje Europoje.

Jo ministrų kabinete taip pat vyrauja naujosios kartos politikai, matę sovietinę tikrovę, tačiau profesionalais tapę jau Vakarų įtakoje.

Naujosios kartos įtaka

Tiesa, tai nėra naujiena. Dar 1992 metais Estijos premjeru tapo 32 metų Martas Laaras, kuris per dvejus metus griebėsi rimtų reformų, pakeitusių posovietinės Estijos strategiją. M.Laaro kabineto vidutinis amžius buvo tik 35 metai.

Naujoji vyriausybė tapo pirmąja Europoje pritaikusia proporcinių mokesčių sistemą, jis sėkmingai privatizavo nacionalinę pramonę, stabilizavo ekonomiką ir subalansavo biudžetą, sugrąžino prieškarinę Estijos kroną ir susiejo ją su stabilia Vokietijos marke.

Pats M.Laaras teigė, kad iki tapdamas Estijos ministru pirmininku skaitė tik vieną ekonomikos knygą – Miltono Friedmano „Laisvę rinktis“. Itin draugišku ir konstruktyviu bendravimu su žurnalistais pasižymėjęs premjeras stengėsi kuo greičiau perimti vakarietišką patirtį.

Jo vyriausybė pasirūpino, kad įregistruoti verslą pradedantys verslininkai galėtų be didelių trukdžių, o registracijoje reikėtų kuo mažiau įvairiose įstaigose tvirtinamų dokumentų.

Jaunas ministrų kabinetas neieškojo patogių sprendimų ir kai Suomija vietoj naujai diegiamos skaitmeninės komunikacijos sistemos pasiūlė estams savo senąją, šie išdidžiai atsisakė ir sukūrė savo.

2007 metais estai jau turėjo galimybę parlamento rinkimuose balsuoti internetu.

Alfredo Pliadžio nuotr./Rasa Juknevičienė ir Martas Laaras
Alfredo Pliadžio nuotr./Rasa Juknevičienė ir Martas Laaras

Estijoje – 40-mečiai, Lietuvoje – 60-mečiai

T.Roivo vyriausybėje taip pat vyrauja jauni veidai ir reformų idėjos. Simboliška, bet net ir šiuo metu valdančioji partija, delegavusi savo premjerą, vadinasi būtent „Reformų partija“.

Šiame ministrų kabinete savo amžiumi išsiskiria tik naujai paskirtas užsienio reikalų ministras Jurgenas Ligi. Jam 57 metai. Likę ministrai jau tik vaikystėje ar jaunystėje patyrė sovietinių laikų kultūrą.

Jauniausias kabineto atstovas – sveikatos ir darbo ministras Jevgenis Ossinovskis tėra sulaukęs 30-ies.

Palyginimui, 16-jame Lietuvos vyriausybės ministrų kabinete vyrauja 50-60 metų politikai, savo kompetenciją pradėję kaupti ir įtvirtinę dar sovietų laikais.

Vyriausias – susisiekimo ministras 64 metų Rimantas Sinkevičius. Jauniausiu po Sauliaus Skvernelio atsistatydinimo tapo 39 metų vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas.

Žinoma, pats amžiaus skirtumas savaime neimplikuoja Estijos ministrų kabineto pranašumo, tačiau tokie privalumai kaip darbas su naujausiomis technologijomis ar puikus anglų kalbos mokėjimas, palankus požiūris į struktūrines reformas, akivaizdu, yra lemtas ir kartų bei patirties skirtumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius