Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijos premjeras Andrus Ansipas: Baltijos regione planuojama per daug atominių elektrinių

Estijos ministras pirmininkas Andrus Ansipas penktadienį pareiškė, jog Baltijos regione rengiama per daug branduolinės energetikos objektų ir kad Europos Sąjungai (ES) reikėtų sutelkti dėmesį į elektros energijos rinkų apsaugą nuo nesąžiningos konkurencijos, pranešama tinklalapyje monstersandcritics.com, kuris remiasi Vokietijos naujienų agentūra DPA.
Andrusas Ansipas
Andrusas Ansipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Dabar mes kalbamės apie daugybę naujų branduolinės energijos projektų šiame regione: Suomijoje, Estijoje, Lietuvoje, Baltarusijoje ir Kaliningrade“, – sakė A.Ansipas žurnalistams Rygoje surengtoje konferencijoje apie Latvijos ir Estijos bendradarbiavimą.

„Gali būti, kad tokiame mažame regione yra per daug atominių elektrinių projektų“, – tęsė jis. A.Ansipas tikino esąs prieš protekcionizmą, bet „mes turime kažkaip apsaugoti ES rinką nuo importuojamos elektros“.

„Kai kuriose šalyse taikomas tam tikras perimetro mokestis, kuriuo siekiama apsaugoti ES rinką nuo elektros importo iš trečiųjų šalių“, – pažymėjo A.Ansipas.

Apie nepavykusį konkursą dėl strateginio investuotojo parinkimo statyti naująją atominę elektrinę Visagine, Lietuvoje, A.Ansipas pasakė esąs „šiek tiek nusivylęs“, bet turįs vilties, kad partneris bus galiausiai rastas.

„Mes net galvojame apie savo atominę elektrinę Estijoje, bet visiškai aišku, kad Lietuvoje infrastruktūra jau yra ir kad Visagino atominėje elektrinėje pagaminta elektra bus pigesnė negu mūsų (elektrinėje)“, – aiškino Estijos premjeras.

Lietuvoje trejus metus trukęs konkursas dėl naujos atominės elektrinės statybos baigėsi nesėkme gruodžio 3 dieną, kai nelauktai pasitraukė pagrindinis pretendentas – Pietų Korėjos energetikos bendrovė „Kepco“.

Tačiau Lietuva teigia įgavusi daug politinės patirties ir tikisi, kad tiesioginėms deryboms su galimais investuotojais į naują atominę elektrinę jai reikės kur kas mažiau laiko.

Teigiama, kad derėtis bus kviečiamos ir konkurse jau dalyvavusios penkios kompanijos, kurios atitiko kvalifikacijos reikalavimus, ir nauji galimi strateginiai partneriai.

Dalyvaujant regioninėms partnerėms Latvijai, Estijai ir Lenkijai, Lietuva ketina pastatyti naują atominę elektrinę Visagine prie sienos su Baltarusija, kur stovi 2009 metų pabaigoje galutinai uždaryta sovietų laikais statyta Ignalinos atominė elektrinė.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius