Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijos premjeras T.Roivasas: su Rusija besiribojančios šalys turi būti tikros, kad jų nepuls

NATO privalo dislokuoti savo karinę techniką buvusiose sovietinio bloko šalyse, padidinti oro policijos misijos pajėgumus saugant rytinę sieną ir sukurti greito reagavimo būrius, kuriuos galėtų tuoj pat išsiųsti į konflikto zoną. Taip prieš JAV prezidento Baracko Obamos vizitą Taline agentūrai „Reuters“ pareiškė Estijos premjeras Taavi Roivasas, rašo Tvn24.pl.
NATO bazėje nusileido šeši Portugalijos naikintuvai F-16
Portugalijos naikintuvas F-16 NATO bazėje Zokniuose / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Anot Estijos Vyriausybės vadovo, su Rusija sieną turinčios šalys privalo būti užtikrintos, kad nebus puolamos. „Turime žinoti, kad atbaidymo priemonės yra pakankamos, kad Rusija net nepagalvotų apie intervencijos galimybę ne tik Ukrainoje“, – apie Baltijos šalių saugumą po Maskvos veiksmų Kryme ir Donbase kalbėjo T.Roivasas.

Tačiau premjeras nekalbėjo apie būtinybę turėti nuolatines karines NATO bazes šalyje taip užtikrintai, kaip Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, kuris lankydamasis Norvegijoje sakė, kad bazių reikia.

T.Roivasas įsitikinęs, kad „visi Europoje privalo žinoti“, kad įvykiai Ukrainoje ir Rusijos elgesys yra „ne blogas oras, o klimato kaita“, kuri turės rimtas ir ilgalaikes pasekmes.

„Nekalbame apie dešimtis tūkstančių karių, nuolat dislokuotų mūsų krašte, tai nėra mūsų tikslas. Kalba eina apie aiškų ir matomą NATO buvimą regione. Apie pokyčius oro gynyboje ir pasirengimą veikti, kai to prireiks. Tai reiškia mokymus ir išankstinį technikos dislokavimą“, – antradienį sakė premjeras.

T.Roivasas įsitikinęs, kad „visi Europoje privalo žinoti“, kad įvykiai Ukrainoje ir Rusijos elgesys yra „ne blogas oras, o klimato kaita“, kuri turės rimtas ir ilgalaikes pasekmes. 

Estija, kurioje gyvena daug rusų, itin susirūpinusi Rusijos veiksmais regione.

Ne vienas Rusijos klausimus nagrinėjantis ekspertas yra pareiškęs, kad sėkmė Ukrainoje gali Vladimirą Putiną paskatinti savo taktiką pritaikyti ir Baltijos šalyse. Apie tai kalbėjo ir buvęs prezidento Jimmy‘o Carterio patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Zbigniewas Brzezinskis.

B.Obama Taline su Baltijos šalių vadovais susitikti ketina trečiadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius