Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 09 /18:38

Estijos premjerui parlamente pareikštas nepasitikėjimas

Estijos ministrui pirmininkui Taavi Roivas trečiadienį parlamente pareikštas nepasitikėjimas po kritikos, kurią jo vadovavimui reiškė penkios partijos, tarp jų ir dvi buvusios koalicijos partnerės. Balsavimą dėl nepasitikėjimo inicijavo opozicijos Centro partija, Laisvoji partija ir Estijos Konservatyvioji liaudies partija (EKRE).
Taavi Roivas
Taavi Roivas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Estija

63 įstatymų leidėjai iš 101 balsavo už tai, kad Centro partijos atstovas T.Roivas, vyriausybei vadovaujantis nuo 2014-ųjų, būtų atleistas, prieš buvo 28 parlamentarai, susilaikiusiųjų nebuvo, pranešė visuomeninis transliuotojas ERR.

Prezidentė Kersti Kaljulaid turėtų nedelsdama pradėti konsultacijas su partijų vadovais dėl naujos vyriausybės formavimo.

Centro partijos parlamentinės grupės vadovė Kadri Simson sakė, kad nepasitikėjimo votumą sužadino T.Roivo vyriausybės neveiklumas.

Laisvosios partijos grupės pirmininkas Andres Herkelis pažymėjo, kad Reformų partijos idėjos yra pasenusios. Pasak jo, nereikėtų kreipti dėmesio į Reformų partijos kalbas apie posūkį į kairę. Jis pabrėžė, kad T.Roivas vyriausybė nuo pat pradžių nebuvo sudaryta tinkamai.

Pasak EKRE parlamentinės grupės vadovo Marto Helme, Reformų partija sukūrė mitą ir dabar būdama vyriausybėje juo tiki. Jis pridūrė, kad pagrindinės priežastys, dėl kurių reikėjo išreikšti nepasitikėjimą, yra korupcija, arogantiškumas ir tai, kad Reformų partija pavargo būti valdžioje.

Pagrindinė opozicinė Centro partija, kuri, kaip pranašaujama, turėtų perimti valdžios vairą, pažadėjo išlaikyti Estiją tvirtai įsišaknijusią euro zonoje ir NATO, šiai 1,3 mln. gyventojų turinčiai valstybei ruošiantis perimti pirmininkavimą ES antroje 2017 metų pusėje.

Savaitgalį ši partija išsirinko naują lyderį. Juo tapo 38 metų Juri Ratas (Juris Ratas), kuriam, kaip manoma, gali atitekti premjero postas.

27 vietas turinti Centro partiją palaiko nemažai Estijos rusakalbių, kurie sudaro ketvirtį šalies gyventojų.

J. Ratas pirmininko poste pakeitė 66-erių Edgarą Savisaarą, kuris pasitraukė dėl partijos vidaus konflikto. Manoma, kad buvęs premjeras palaikęs artimus ryšius su Maskva, ir tuo sužadinęs Centro partijos populiarumą tarp etninių rusų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Taavis Roivas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Taavis Roivas

„Juri Ratas šiandien sako, kad niekas nesikeis Estijos pozicijoje dėl NATO ir ES“, – sakė agentūrai AFP estų politologas Ahto Lobjakas.

„Jis rizikuotų sulaukti didžiulio visuomenės pasipriešinimo, jeigu atsisakytų šių įsipareigojimų. Neturiu pagrindo manyti, kad jis yra nenuoširdus“, – pridūrė ekspertas.

J.Ratas turėtų pradėti derybas dėl koalicijos formavimo su konservatyviąja IRL ir Socialdemokratų partija (SDE), kurios dirbo T.Roivas vyriausybėje.

2015 metų balandį sudaryta koalicija žlugo, kai IRL ir SDE lyderiai apkaltino 37 metų T.Roivas'ą, kad šis nevykdo pažadėtų ekonominių reformų ir bando sudaryti slaptą politinę sąjungą su populiariuoju J.Ratas'u.

Jeigu derybos bus sėkmingos, Centro partijos vadovaujama koalicija turės 56 vietų daugumą parlamente.

K.Kaljulaid turi paskirti naują ministrą pirmininką per dvi savaites.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius