-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Estijos saugumo tarnyba pradės tyrimą dėl pranešimo apie Taline veikusį Rusijos šnipą

Estijos institucijos pradės baudžiamąjį tyrimą dėl pareiškimo, kad buvęs Saugumo policijos (KaPo) darbuotojas Uno Puuseppas daugelį metų buvo Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FCB) agentas.
Estijos saugumo policijos (KaPo) pastatas
Estijos saugumo policijos (KaPo) pastatas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kartu su prokuratūra pradėsime baudžiamąjį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl valstybės išdavystės, kad patikrintume Uno Puuseppo pareiškimus“, – KaPo atstovė sakė naujienų agentūrai BNS.

„Siekiant patikrinti Uno Puuseppo teiginių autentiškumą, buvo pradėtas baudžiamasis tyrimas dėl išdavystės, kuris, kaip tikimės, padės išsiaiškinti šį reikalą“, – savo ruožtu BNS sakė Estijos vidaus reikalų ministras Hanno Pevkuras. 

Anot Rusijos žiniasklaidos, U.Puuseppas, kuris anksčiau dirbo Sovietų Sąjungos KGB, Maskvai nutekindavęs Estijos, NATO ir JAV saugumo paslapčių.

FSB teigia 20 metų turėjusi savo agentą Estijos saugumo tarnyboje, sekmadienį pranešė Rusijos naujienų agentūra „Interfax“, cituodama televizijos NTV paskelbtą informaciją.

Anot Rusijos žiniasklaidos, U.Puuseppas, kuris anksčiau dirbo Sovietų Sąjungos KGB, Maskvai nutekindavęs Estijos, NATO ir JAV saugumo paslapčių.

NTV paskelbė, kad U.Puuseppas pradėjęs bendradarbiauti su FSB 1996 metais, palaikydamas ryšius su Rusijos agentūra per buvusį KGB bendradarbį Nikolajų Jermakovą, kuris buvo Estijos gyventojas, užsiėmė verslu ir reguliariai lankydavosi Rusijoje.

U.Puuseppo teikta informacija, kaip nurodoma, leido Maskvai sužlugdyti kelias JAV, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių specialiųjų tarnybų prieš Rusiją nukreiptas operacijas, įskaitant pastangas prisijungti prie optinio kabelio, kuriuo Rusijos ambasada Taline siųsdavo užšifruotą informaciją Maskvai. Rusai pirmiausiai leido amerikiečiams sumontuoti brangią įrangą, o tuomet pradėjo naudoti kitus ryšio kanalus.

U.Puuseppas yra buvusio Sovietų Sąjungos karininko sūnus ir pradėjo dirbti KGB 8-ame dešimtmetyje, kur įgijo diversinių operacijų radisto įgūdžių, nurodė NTV.

U.Puuseppas yra buvusio Sovietų Sąjungos karininko sūnus ir pradėjo dirbti KGB 8-ame dešimtmetyje, kur įgijo diversinių operacijų radisto įgūdžių, nurodė NTV.

Estijai atgavus nepriklausomybę, U.Puuseppas tapo vienu iš nedaugelio buvusių KGB karininkų, įdarbintų Estijos saugumo tarnybose kaip techninis specialistas.

Naudodamasi U.Puuseppu, FSB gaudavo įslaptintų raportų KaPo direktoriui ir Estijos premjerui, informacijos apie pasitarimus tarp KaPo ir kitų Baltijos šalių, taip pat Suomijos ir Britanijos saugumo tarnybomis.

Šnipas esą suteikdavęs informacijos apie Vakarų šalių specialiąsias tarnybas ir KaPo agentus. Kaip teigiama, dėl U.Puuseppo teikiamų duomenų Rusija žinojo apie JAV Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) vykdomą šnipinėjimą Europoje dar prieš tos agentūros buvusiam kontraktininkui Edwardui Snowdenui nutekinant su ta veikla susijusią informaciją.

U.Puuseppas taip pat turėjo prieigą prie informacijos apie Vakarų šalių žvalgybos užverbuotus Rusijos piliečius ir žinojo, kurie Rusijos diplomatai yra šnipinėjami.

Jo pranešimai leido nustatyti, kad Valeri Ojamae, buvęs Rusijos užsienio žvalgybos pareigūnas, veikė kaip dvigubas agentas. V.Ojamae savanoriškai pasisiūlė bendradarbiauti su Estijos saugumo tarnybomis 1999 metais ir apie metus dirbo Britanijos žvalgybai, kol buvo suimtas ir nuteistas kalėti septynerius metus.

Būtent U.Puuseppo perduota informacija atskleidė, kad Rusijos pasieniečių pulkininkas Igoris Vialkovas yra KaPo agentas. I.Vialkovas buvo nuteistas už šnipinėjimą.

„Interfax“ pranešime sakoma, kad informacijos nuotėkis iš KaPo ir operatyvinės nesėkmės kurstė nerimą Jungtinėse Valstijose. Po kelerius metus trukusio tyrimo buvo suimtas numanomas informacijos nuotėkio šaltinis – tačiau buvo areštuotas, ne U.Puuseppas, o buvęs KGB karininkas Vladimiras Veitmanas, dirbęs tame pačiame KaPo skyriuje.

V.Veitmanas prisipažino bendradarbiavęs su Rusijos žvalgyba ir buvo nuteistas kalėti 15 metų.

V.Veitmanas prisipažino bendradarbiavęs su Rusijos žvalgyba ir buvo nuteistas kalėti 15 metų.

„Žinoma, labai nustebai, kad vietoje manęs buvo suimtas mano bendradarbis Veitmanas – kiek žinau, jis neperdavė absoliučiai jokios informacijos“, – sakė U.Puuseppas.

Kaip praneša FSB, U.Puuseppas prieš trejus metus atsistatydino iš KaPo ir persikėlė gyventi į Maskvą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius