Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
05 08 /18:00

Estijos URM išsikvietė Rusijos reikalų patikėtinį dėl GPS signalų trikdžių

Estijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį išsikvietė Rusijos reikalų patikėtinį dėl GPS signalų trikdžių, dėl kurių kaltinama Maskva.
Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Margusas Tsahkna
Temos: 3 Estija Rusija GPS

Estija, Latvija ir Lietuva praėjusį mėnesį įspėjo, kad plačiai paplitęs Rusijos vykdomas GPS trikdymas didina aviacijos incidentų grėsmę.

Estų užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna (Margusas Cachna) sakė, kad Rusijos vykdomi palydovinės navigacijos trikdžiai ilgainiui vis didėjo, sukeldami sumaištį ir darydami didelį poveikį civilinei aviacijai.

„Ši veikla pažeidžia Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos (ITU) radijo ryšio taisykles, kurios draudžia tokius trukdžius, ir mes perdavėme šią žinią Rusijos reikalų patikėtiniui“, – teigė ministras.

„GPS signalo trukdymas yra Rusijos hibridinės veiklos elementas, kuris trikdo mūsų įprastą gyvenimą ir kelia grėsmę mūsų sąjungininkų saugumui, kaip ir Rusijos organizuojami smurtiniai incidentai, kibernetinės atakos ir dezinformacijos kampanijos“, – pridūrė jis.

M. Tsahkna pažymėjo, kad Rusijos vykdomas GPS signalų trikdymas padarė didelę žalą oro eismui regione, o labiausiai tai pasireiškė skrydžių tarp Helsinkio ir Tartu sustabdymu.

Jis aptarė tokių incidentų keliamą pavojų su Europos Sąjungos valstybių narių ir NATO sąjungininkių atstovais, o praėjusią savaitę šis klausimas buvo iškeltas Šiaurės Atlanto Taryboje.

Praėjusį mėnesį „Finnair“ pranešė, kad iki gegužės 31 dienos stabdo skrydžius į rytinį Estijos miestą Tartu dėl GPS trikdžių, dėl kurių du jos lėktuvai buvo priversti grįžti atgal į Helsinkį.

Tuo metu „Finnair“ teigė, kad laikinai „Tartu oro uoste gali būti įdiegtas alternatyvus sprendimas, kuriam nereikalingas GPS signalas“.

Ji sakė, kad GPS trikdžiai gali „sutrukdyti lėktuvui priartėti ir nusileisti“, ir pridūrė, kad trikdžiai „šioje teritorijoje yra gana dažni“.

„Finnair“ yra vienintelė oro transporto bendrovė, vykdanti tarptautinius skrydžius į tą Estijos oro uostą.

Rusijos hibridinė veikla kelia vis daugiau problemų Europoje ir kitur. Šią savaitę kelios Europos šalys dėl Maskvos ar su Rusija susijusių grupių organizuojamų hibridinių ir kibernetinių atakų iškvietė šios šalies diplomatus.

Čekija šią savaitę iškvietė Rusijos ambasadorių dėl kibernetinių atakų, kurias vykdė, kaip manoma, su Rusijos karine žvalgyba susijusi grupė.

Vokietija laikinai atšaukė savo Rusijos ambasadorių, kanclerio Olafo Scholzo (Olafo Šolco) partijos nariams tapus, Berlyno teigimu, valstybės remiamos Rusijos kibernetinės atakos taikiniais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius