-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijos URM vadovas laukia Rusijos paaiškinimų, kodėl didinamos pajėgos šalies šiaurės vakaruose

Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Paetas mano, kad Rusija turi paaiškinti, kodėl didina kariuomenę netoli sienos su šia Baltijos respublika.
Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Paetas
Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Paetas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Komentuodamas interviu agentūrai „Interfax“ neseniai paskelbtus Švedijos ir Suomijos karinių analitikų pranešimus apie galimą Rusijos karinę grėsmę Baltijos ir Šiaurės šalims jis pažymėjo: „Jeigu tokių nuogąstavimų yra, Rusija galėtų juos kaip nors paaiškinti. Bet iš tikrųjų Rusijos ginkluotųjų pajėgų Leningrado srityje ir Rusijos šiaurės vakaruose padaugėjo, palyginti su tuo, kas buvo prieš kelerius metus. Skaičiai rodo, kad jų padaugėjo gerokai. Tai kelia susirūpinimą analitikams.“

„Svarbu, kad Rusija pati ramiai paaiškintų tą tendenciją, kodėl didėja kariuomenė, ir kokie to tikslai. Bendradarbiavimas Europoje turi būti grindžiamas pasitikėjimu, jis gali būti plėtojamas tik tada, kai kitos šalies žingsniai aiškūs ir skaidrūs“, – pabrėžė Estijos URM vadovas.

„Iš pirmo žvilgsnio sunku suprasti, kam netoli partnerių NATO ir Europos Sąjungoje sienų reikia didinti pajėgas. Tad paaiškinti būtina“, – pažymėjo jis.

Drauge ministras atmetė spėliojimą, kad Estijos išlaidų gynybai didinimas – atsakas į Maskvos žingsnius.

„Ne, čia tokių sąsajų nėra. Išlaidos gynybai Estijos valstybės biudžete didinamos todėl, kad tai buvo principinis sprendimas, priimtas prieš kelerius metus, kai mes įsipareigojome jas padidinti iki suderinto su NATO 2 proc. BVP lygio“, – sakė ministras.

„Mes ėjome šia linkme žingsnis po žingsnio, metai po metų, nuolat stengdamiesi pasiekti trokštamus 2 proc., ir pagaliau mes šį lygį pasiekiame. Tai susiję su ilgalaikiu įsipareigojimu, kurį prisiėmėme stodami į NATO“, – paaiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius