Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estų užsienio reikalų ministras: Rusijos agresija prieš Sakartvelą neturi būti pamiršta

Minint 15-ąsias Rusijos invazijos į Sakartvelą metines, Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna pareiškė, kad negalima pamiršti šiurkščių Maskvos padarytų tarptautinės teisės pažeidimų Sakartvele.
Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna
Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna / „Postimees Grupp“/„Scanpix“

Prieš 15 metų rusams užpuolus šią šalį, Rusija vis dar yra okupavusi Sakartvelo dalis – Abchaziją ir Pietų Osetiją.

„Teroristinis Rusijos režimas jau seniai sistemingai nepaiso teritorinio vientisumo principo, kuriuo grindžiama tarptautinė teisė. Sakartvelas yra šio režimo auka, o žiaurus Rusijos užkariavimo karas Ukrainoje yra dar vienas to pavyzdys“, – sakė M.Tsahkna.

„Istorijoje ne kartą patyrusi Rusijos okupaciją, Estija pasisako už tai, kad šiurkštūs Rusijos tarptautinės teisės pažeidimai Sakartvele nebūtų pamiršti. Raginame kitas šalis rasti sprendimus, kurie padėtų Sakartvelui atkurti visišką visos savo teritorijos kontrolę“, – teigė užsienio reikalų ministras.

2008 metais, po ne vienerius metus trukusios įtampos dėl Tbilisio pastangų užmegzti glaudesnius ryšius su Vakarais, Maskva surengė invaziją į Sakartvelą.

Karas truko penkias dienas, po kurių Rusijos pajėgos buvo dislokuotos dviejuose separatistiniuose regionuose. Kremlius pripažino juos nepriklausomais po to, kai tarpininkaujant ES buvo paskelbtos paliaubos.

Laimėjusi šį trumpą karą, nusinešusį šimtus gyvybių, Rusija oficialiai nepriklausomomis valstybėmis pripažino Pietų Osetiją ir kitą nuo Sakartvelo atskilusią sritį Abchaziją, užsitikrindama šių abiejų teritorijų, kuriose Maskva turi dvi karines bazes, kontrolę.

Tbilisis ir Vakarai pasmerkė šį žingsnį kaip neteisėtą karinę okupaciją.

Pietų Osetija ir Abchazija sudaro apie 20 proc. Sakartvelo teritorijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius