Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ET priekaištauja Serbijai dėl policijos piktnaudžiavimo

Europos Taryba, pagrindinė žemyno žmogaus teisių priežiūros institucija, ketvirtadienį papriekaištavo Serbijai, kad ji nesugeba pažaboti policijos piktnaudžiavimo, ir ataskaitoje nurodė, kad įtariamas pareigūnų smurtas gali prilygti kankinimui.
STRINGER / AFP
STRINGER / AFP

Naujoji ataskaita parengta nepraėjus nė metams po 2023 metų kovą įvykusio ET komiteto prieš kankinimus delegacijos vizito į Serbiją.

Tuomet komiteto atstovai nustatė, kad Serbijoje, taip pat ir sostinėje Belgrade esančiose įstaigose, policijos sulaikytiems asmenims gresia pavojus patirti netinkamą elgesį, kuris gali prilygti kankinimui.

„Kaltinimai buvo susiję su smūgiais kumščiais, pliaukštelėjimais, spyriais ir smūgiais lazdomis, taip pat tokiais veiksmais kaip plastikinio maišelio užmovimas ant galvos įtariamiems nusikaltimais asmenims ir elektros šoko panaudojimas sulaikymo metu arba policijos nuovadoje“, – sakoma ET pareiškime.

Ataskaitoje taip pat kritikuojamos šalies policijos pajėgos ir teigiama, kad po ankstesnių 2017 ir 2021 metų delegacijų vizitų ET atstovai pastebėjo, kad elgesys su sulaikytais asmenimis beveik nepagerėjo.

Delegacija taip pat kritikavo Serbijos pareigūnus dėl sulaikytų asmenų laikymo sąlygų.

Ataskaitoje teigiama, kad ikiteisminio sulaikymo centrai dažnai būdavo labai perpildyti, o kitos patalpos, ypač esančios už Belgrado ribų, buvo prastos būklės ir jose trūko elementarios higienos.

Komitetas paragino „serbų pareigūnus priimti ir įgyvendinti nuoseklią netinkamo elgesio policijoje panaikinimo strategiją, kuri turėtų apimti aukščiausio politinio lygio pranešimą apie visišką netoleranciją“.

Taryba taip pat pasiūlė įvesti privalomas policijos inspektorių mokymo programas, kad būtų tobulinami įgūdžiai, reikalingi apklausti įtariamiesiems, taip pat sustiprintos teisinės garantijos įtariamiesiems baudžiamosiose bylose.

Ataskaita paskelbta praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai, kaip įtariama, šalies slaptųjų tarnybų sulaikymo metu buvo sumuštas Serbijos opozicijos veikėjas Nikola Sandulovičius. Vyras buvo sulaikytas po to, kai padėjo gėlių ant etninių albanų pasipriešinimo lyderio kapo.

Pasak jo advokato, N. Sandulovičių sumušė maždaug penkiolika žvalgybos tarnybų narių, kurie pripažino, kad jis buvo sulaikytas, bet neigė kaltinimus dėl smurto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius