-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Etninių riaušių aukų skaičius Kirgizijos pietuose išaugo iki 82 žmonių

Tarpetninių riaušių pietinėse Kirgizijos Ošo ir Džalal Abado srityse aukų skaičius išaugo iki 82 žmonių, praneša agentūra „AKIpress“, remdamasi šalies pareigūnais.
Oše dega daugybė pastatų.
Oše dega daugybė pastatų. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kirgizija Riaušės

„82 žmonės mirė per susirėmimus Ošo ir Džalal Abado srityse“, – pranešė Kirgizijos sveikatos apsaugos ministerijos operatyvinis štabas.

„Iš viso medicinos pagalbos paprašė 1076 žmonės, iš jų 383 paguldyti į ligoninę, 60 proc. jų sunkiai sužeisti kulkomis. Ošo srityje žuvo 73 žmonės, Džalal Abado srityje – devyni žmonės“, – sakė operatyvinio štabo atstovas.

Džalal Abado Bazar Korgono rajone sekmadienį toliau vyko susirėmimai tarpetniniu pagrindu, pranešė liudininkai. Pasak jų, Sovetskojės kaime vyko uzbekų ir kirgizų, ginkluotų akmenimis ir guminėmis lazdomis, grupių susirėmimai.

Kai vietos rajono vidaus reikalų skyriaus darbuotojai paleido atsakomąją ugnį, užpuolikai – maždaug 200 žmonių – išbėgiojo.Provokatoriais galėjo būti žmonės, važiavę keliu Biškekas-Ošas Džalal Abado link 20–30 lengvųjų automobilių kolona, mano vietos gyventojai.

Milicijos nėra. „Milicininkų mes nematėme, matyt, jie visi yra Džalal Abade“, – sakė vienas vietos gyventojų.

Teisėsaugos institucijos agentūrai „Interfax“ patvirtino žinais, kad buvo susišaudymas netoli Bazar Korgono rajono ligoninės. Tačiau kai vietos rajono vidaus reikalų skyriaus darbuotojai paleido atsakomąją ugnį, užpuolikai – maždaug 200 žmonių – išbėgiojo.

„Matyt, ši grupė veikia kryptingai, turėdama tikslą destabilizuoti padėtį“, – pranešė Kirgizijos URM.

Kirgizijos gynybos ministerijos vadovas norėtų, kad Rusijos daliniai būtų įvesti į šalies pietus. „Jeigu į Kirgiziją atvyktų Rusijos specialiosios paskirties būrys, konfliktas pietuose galėtų būti labai greitai sureguliuotas, ir padėtis galėtų stabilizuotis kur kas greičiau“, – sekmadienį žurnalistams Oše pareiškė Kirgizijos gynybos ministro pareigas einantis, laikinosios vyriausybės atstovas šalies pietuose Ismailas Isakovas.

Jis mano, kad „Rusijos kariai bus neutralūs konflikto dalyviams, ir būtent tai padės stabilizuoti padėtį“. Jis taip pat sakė, kad Kirgizijos teisėsaugos institucijos, taip pat kariai, dalyvaujantys sureguliuojant konfliktą pietuose „turi pakankamai ginklų, bet trūksta specialiųjų priemonių, kurios galėtų būti panaudotos agresyvaus jaunimo minioms išvaikyti“.

Jis taip pat pranešė, kad Kirgizijos nepaprastųjų situacijų ministerija pradėjo sudarinėti sąrašą Ošo kaimų ir kvartalų, kuriems pirmiausia būtina atgabenti humanitarinės pagalbos. „Kai tik šie sąrašai bus parengti, šių kaimų ir rajonų gyventojams bus suteikta pagalba“, – pridūrė I.Isakovas.

Šiuo metu Oše beveik nebeliko maisto produktų, parduotuvės ir turgavietės nusiaubtos, maisto produktų galima nusipirkti tik kai kuriose vietose, bet visi produktų tiekimai nutrūko.

Kirgizijos kariai ir milicininkai sekmadienį patruliuoja „karštuosiuose taškuose“ šalies pietuose ir turi laikinosios vyriausybės leidimą šaudyti į žmones slopinant etninius susirėmimus.

Šeštadienį išleistame vyriausybės dekrete sakoma, kad bus leista naudoti mirtiną jėgą atakoms prieš valdžią atremti, valstybės ir privataus turto naikinimui sustabdyti ir civiliams gyventojams apginti.

„Smurtas, plėšikavimo (atvejų) ir žudynių skaičius didėja, – sakoma dekrete. – Jei nesiimsime tinkamų ir veiksmingų priemonių, šie neramumai gali tapti daug rimtesni ir virsti regioniniu konfliktu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius