Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ETPA ragina Minską pradėti dialogą su opozicija

Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja (ETPA) trečiadienį priimta rezoliucija paragino Baltarusijos valdžią pradėti dialogą su opozicija, paleisti politinius kalinius ir surengti naujus prezidento rinkimus.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Scanpix“/AP nuotr.

„Asamblėja ragina Baltarusijos valdžią užmegzti dialogą su opozicija, nes tai yra vienintelis būdas nutraukti smurtą, žmogaus teisių pažeidimus ir surengti naujus demokratinius rinkimus politinei krizei išspręsti“, – nurodoma rezoliucijoje.

ETPA paragino Minską „nedelsiant paleisti politinius kalinius, nedelsiant nutraukti visus kankinimus, nežmonišką ar žeminantį elgesį su režimo oponentais, taip pat patraukti atsakomybėn visus už tokius veiksmus atsakingus asmenis pagal Baltarusijos baudžiamąjį kodeksą“.

VIDEO: 15/15 Lukašenkos režimas už grotų siunčia dvi žurnalistes. Kodėl negirdimi reikalavimai jas paleisti?

Rezoliucijoje pabrėžiama, kad po rugpjūtį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų įsiplieskę protestai buvo „žiauriai malšinami“.

„Daugelis protestuotojų buvo areštuoti ir kankinami areštinėse. Daugelis pilietinio judėjimo lyderių patraukiami atsakomybėn už nusikaltimus, kurie yra aptakiai apibrėžti, bet numato griežtas laisvės atėmimo bausmes; tuo metu kiti buvo priversti palikti šalį“, – rašoma dokumente.

„2021 metų vasarį prasidėjo nauja dar nesulaikytų opozicijos aktyvistų areštų ir persekiojimo banga. Tarp patrauktųjų atsakomybėn buvo žmogaus teisių gynėjų, žurnalistų, teisininkų, profesinių sąjungų veikėjų ir [baltarusių opozicijos įsteigtos] Koordinacinės tarybos atstovų“, – pažymima rezoliucijoje.

Baltarusiją kelis mėnesius krėtė masiniai protestai prieš rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, rezultatus. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais. Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių išlaisvinimo ir naujų rinkimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius