Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Euroobserver“: internete ėmė rastis „WikiLeaks“ mėgdžiotojų

„WikiLeaks“ pavyzdys tapo užkrečiamas: internete ima rastis šios tinklalapio antrininkų, rašo Briuselyje leidžiama nepriklausoma interneto svetainė „Euroobserver“.
Internetas
Internetas / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Belgijoje grupė buvusių Europos Sąjungos (ES) darbuotojų, dalyvaujant nevyriausybinėms organizacijoms ir žiniasklaidos priemonių bei ryšių su visuomene specialistams, nusprendė sukurti daug triukšmo sukėlusio tinklalapio ES versiją.

Ne taip, kaip „WikiLeaks“, tinklalapis Brusselsleaks.com pats neskelbs medžiagos. Jis ketina tikrinti jos tikrumą ir siųsti į pasirinktas žiniasklaidos priemones.

Tinklalapis jau pradėjo siūlyti žmonėms anonimiškai siųsti su ES susijusius opius dokumentus, naudojant šifruotą formą.

Brusselsleaks.com ketina artimiausiu laiku išsiųsti pirmą teminių dokumentų transporto ir energetikos klausimais siuntą.

Tinklalapio atstovas laiške, išsiųstame elektroniniu paštu, leidiniui „Euroobserver“ pareiškė, kad „pagal jo kūrėjų sumanymą Europos Sąjunga gali nuveikti nemažai gerų darbų, bet žmonės visiškai pagrįstai nepasitiki ES, nes mano, kad labai daug kas vyksta organizacijoje už uždarų durų“.

„Mes tikimės, kad mūsų padedami ES institutai didins skaidrumą ir padarys taip, kad paprastų žmonių balsas būtų aiškiai išgirstas“, – parašė tinklalapio atstovas. Jis pridūrė, kad dokumentai ES sostinėje nuteka gana dažnai.

Leidinys pabrėžia, kad ambicingiausias projektas antrininkas iki šiol buvo tinklalapis openleaks.org, kurį sukūrė Vokietijoje buvę „WikiLeaks“ aktyvistai, nepatenkinti tinklalapio kūrėjo Juliano Assange'o veiksmais.

Naujasis tinklalapis ketina būti tarpininkas be jokios politinės programos, išskyrus informacijos platinimą žiniasklaidos priemonėms, visuomeninėms ir nekomercinėms organizacijoms, profsąjungoms bei kitoms su jomis susijusioms grupėms.

Dar vienas antrininkas BalkanLeaks.eu yra Bulgarijoje, bet naudoja serverius Kanadoje. Tinklalapis specializuojasi kelti į viešumą organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos regiono aukščiausiuose sluoksniuose problemas.

„Daugelis žmonių čia nori pakeisti į gera Balkanus ir mes siūlome jiems paramą“, – sakoma tinklalapio kūrėjo pareiškime.

Tuo tarpu praėjusį penktadienį pasirodė dar vienas „Wikileaks“ mėgdžiotojas – tinklalapis IndoLeaks.org, kuris buvo užregistruotas Jungtinėse Valstijose.

Šis tinklalapis užsibrėžė tikslą praskleisti politinio gyvenimo Indonezijoje slaptumo uždangą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius