-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 23 /16:46

Berlyne teroro aktą surengęs tunisietis naktį nušautas Milane

Tunisietis Anisas Amri, kuris, kaip įtariama, sutraiškė 12 žmonių Berlyno kalėdiniame turgelyje, buvo nukautas per susišaudymą su policija Milane. Naktį Milano policija sustabdė vyrą, kad patikrintų jo asmens dokumentus, tačiau šis į pareigūnus pradėjo šaudyti. Vyras sužeidė vieną policininką, bet netrukus buvo nukautas. Patvirtinta, kad jis – visoje Europoje ieškotas įtariamas teroristas A.Amri.
Milane nukautas Berlyno išpuolių organizatorius Anisas Amri
Milane nukautas Berlyno išpuolių organizatorius Anis Amri / „Scanpix“/AP nuotr.

Susišaudymas kilo apie trečią valandą ryto. Prieš mirtį jis šaukė „Allahu Akbar“, rašo italų naujienų portalas Repubblica.it.

Italijos žiniasklaida skelbia, kad kuprinėje buvo rastas traukinio bilietas – į Italiją jis atvyko iš Prancūzijos.

16.45 val. A.Merkel pareiškimas

Vokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį perspėjo dėl ilgalaikės teroro grėsmės, nors Italijoje ir nušautas asmuo, įtartas dėl mirtino išpuolio Berlyno kalėdinėje mugėje.

„Galime šiek tiek apsiraminti šios savaitės pabaigoje, nes ūmaus pavojaus nebėra“, – sakė A.Merkel žurnalistams, pasidžiaugdama žinia apie įtariamąjį tunisietį Anisą Amri, kurio nebereikia ieškoti, nes jis nušautas Italijoje.

„Tačiau terorizmo pavojus apskritai tebelieka, kaip ir buvo pastaruosius kelerius metus. Visi tai žinome“, – pažymėjo kanclerė.

15.56 val. IS paskelbė video

„Islamo valstybė“ paviešino trijų minučių trukmės vaizdo įrašą, kuriame A.Amri prisiekia ištikimybę šiai džihadistų organizacijai ir jos lyderiui Abu Bakrui al-Bagdadi. Po teroro akto Berlyne IS paskelbė, kad išpuolį įvykdė jos „karys“.

Nuotr. iš  „Twitter“/Anisas Amri
Nuotr. iš „Twitter“/Anisas Amri

14.57 val. Marokas buvo perspėjęs Vokietiją

Marokas teigia, kad jis dėl A.Amri buvo perspėjęs BND (Vokietijos Federalinę Žvalgybos tarnybą), rašo welt.de. Maroko žvalgyba tvirtina, kad vokiečiams informacija apie potencialią A.Amri keliamą grėsmę perduoda du kartus – šių metų rugsėjo 19 ir spalio 11 d. Maroko informacijoje buvo įspėjama, kad A.Amri gali planuoti teroro aktą.

13.52 val. Italijos policija paskelbė pareigūno, kurį pašovė A.Amri, nuotrauką. Christianas Movio šiuo metu slaugomas ligoninėje.

13.18 val. Naujasis Italijos premjeras Paolo Gentiloni, pareigas iš Matteo Renzi perėmęs mažiau nei prieš dvi savaites, paskelbė, kad jis penktadienio rytą paskambino Vokietijos kanclerei Angelai Merkel ir pranešė, jog A.Amri nušautas Milane.

13.00 val. Pranešama, kad A.Amri Milane į italų policininką šaudė iš to paties ginklo, kurį panaudojo nužudydamas lenką sunkvežimio vairuotoją Berlyne. Lenkas buvo pati pirmoji išpuolio Vokietijos sostinėje auka.

12.55 val. Tuo metu Vokietijoje žurnalistai spaudžia vyriausybės pareigūnus atsakyti, kodėl A.Amri galėjo taip laisvai keliauti po šalį ir suplanuoti savo išpuolį tiesiai tarnyboms, kurios jį stebėjo, po nosimis.

Stebėjimo kamerų įrašai įrodo, kad A.Amri kelios dienos prieš ataką lankėsi su „Islamo valstybe“ siejamoje mečetėje, o ten pat užėjo ir praėjus maždaug septynioms valandoms po išpuolio kalėdinėje mugėje.

Pareigūnai per spaudos konferenciją užėmė itin gynybiškas pozicijas ir kelis kartus pakartojo negalintys atsakyti į klausimus ir kad, jų vertinimu, būtų neetiška komentuoti pranešimus dar nepalaidojus visų atakos aukų.

12.44 val. Skelbiama, kad A.Amri iš Berlyno išvyko į Prancūziją. Iš Šamberi miesto šios šalies pietryčiuose įtariamasis traukiniu išvyko į Turiną, o tuomet – į Milaną, kur buvo pastebėtas policijos ir nušautas.

12.35 val. Vokietijos visuomeninis transliuotojas „Deutsche Welle“ pakalbino vieną A.Amri brolių, kuris telefonu teigė: „Mes esame ištikti šoko, visa šeima – blogoje situacijoje. Daugiau jokių komentarų.“

12.19 val. Daugiau informacijos apie A.Amri žūtį Milane suteikė Italijos vidaus reikalų ministras Marco Minniti. Jis patvirtino, kad „nėra jokių abejonių“, jog nušautas buvo būtent A.Amri.

Ministro teigimu, ankstų penktadienio rytą, apie 3 val., įprasto patruliavimo metu vienas pareigūnų – Christianas Movio – sustabdė „labai įtartinai atrodantį vyrą“. Tuomet šis vyras iškart išsitraukė ginklą ir šovė į patrulį, kuris buvo ką tik paprašęs asmens dokumentų.

M.Minniti: „Mes staigiai jį identifikavome ir neutralizavome. Tai reiškia, kad mūsų saugumo tarnybos dirba labai gerai.“

„Pareigūnas reagavo žaibiškai. Laimei, jis nebuvo sužeistas mirtinai ir yra ligoninėje. Kiti pareigūnai sureagavo ir asmuo, kuris užpuolė mūsų policininką, buvo nušautas“, – teigė M.Minniti.

Ministras tvirtino padėkojęs pašautam policininkui Ch.Movio visos ministerijos ir visų Italijos policijos pajėgų vardu: „Jis (A.Amri, – red.) buvo ieškomiausias žmogus Europoje, o mes staigiai jį identifikavome ir neutralizavome. Tai reiškia, kad mūsų saugumo tarnybos dirba labai gerai.“

M.Minniti teigė, kad Italija informavo Vokietijos prokurorus apie įvykius Milane.

12.14 val. A.Amri sužeidė vieną policijos pareigūną – kulka jam pataikė į petį. Policininkas yra ligoninėje, jo gyvybei pavojus negresia.

„Scanpix“/AP nuotr./Milane nukautas Berlyno išpuolių organizatorius Anisas Amri
„Scanpix“/AP nuotr./Milane nukautas Berlyno išpuolių organizatorius Anisas Amri

12.03 val. Naujienų agentūra „Reuters“ praneša, kad nustatyti, jog Italijoje buvo nušautas būtent A.Amri, padėjo pirštų antspaudai. Italijos pareigūnai taip pat atskleidė jau anksčiau turėję informacijos, kad tunisietis yra atvykęs į vieną Milano priemiestį. Primename, kad A.Amri anksčiau 4 metus kalėjo būtent Italijoje ir už grotų galėjo būti radikalizuotas.

12.00 val. Vokietijos pareigūnai netrukus paskelbė palaikantys nuolatinį ryšį su kolegomis Italijoje. Tiesa, prokurorai kol kas nei patvirtino, nei paneigė pranešimus iš Milano.

PILDOMA

Berlyne? Danijoje?

Dar penktadienio ryte buvo skelbiama, kad jis greičiausiai vis dar yra Vokietijos sostinėje, nors jo ieškoma visoje Europoje. Stebėjimo kameros užfiksavo vyrą mečetėje naktį po išpuolio. Policija manė, kad jis nerizikuos sprukti kur nors toli, nes yra sužeistas, rašo „The Guardian“. Tiesa, A.Amri jau gali būti Danijoje.

Kad Vokietijos tyrėjai mano, jog A.Amri slapstosi Berlyne, pranešė laikraštis „Tagesspiegel“. Esą taip manyti leidžia stebėjimo kamerų įrašai. Pagal juos nustatyta, kad tunisietis buvo atvykęs į mečetę miesto Moabito rajone.

Be to, atsirado liudininkas, kuris matė, kaip 24-erių tunisietis bėgo iš išpuolio vietos, ir atkreipė dėmesį, kad jo veidas sunkiai sužalotas.

Tad pareigūnai mano, kad A.Amri nedrįs bėgti iš Vokietijos sostinės, nes dėl sužeidimų gali būti lengvai atpažintas ir galiausiai sučiuptas.

Mečetė, į kurią buvo atklydęs A.Amri, jau žinoma Vokietijos policijai. Pastatas Perlebergerio gatvėje nuolat stebimas dėl įtariamų bandymų užverbuoti naujų narių grupuotei „Islamo valstybei“.

Gali būti, kad įtariamasis buvo radikalizuotas Italijoje, kur beveik ketverius metus praleido už grotų.

Pačiame Tunise du A.Amri broliai – Walidas ir Abdelkaderas – pareiškė manantys, kad įtariamasis buvo radikalizuotas Italijoje, kur beveik ketverius metus praleido už grotų.

„Jis neatstovauja mums ir mūsų šeimai. Į kalėjimą jis atvyko vienoks, o iš jo išėjo visai kitoks“, – „Sky News Arabia“ teigė Abelkaderas Amri.

Vis dėlto informacija apie tunisiečio buvimo vietą skiriasi. Antai penktadienį Danijos policija „Twitter“ paskelbė, kad vyras, atitinkantis A.Amri išvaizdą, buvo pastebėtas šiauriniame šalies mieste Olborge.

Policija paragino žmones elgtis atsargiai ir neiti į gatvę teritorijoje, kur siekiama sučiupti įtartiną vyrą.

Nuotr. iš  „Twitter“/Danijoje pastebėtas vyras, panašus į Anisą Amri
Nuotr. iš „Twitter“/Danijoje pastebėtas vyras, panašus į Anisą Amri

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius