Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europa dujų negaus: Rusija pasirašytą protokolą paskelbė niekiniu

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas paskelbė niekiniu naktį į sekmadienį Ukrainos pasirašytą protokolą dėl tarptautinės komisijos, kontroliuosiančios rusiškų dujų tranzitą į Europą, sudarymo.
Dmitrijus Medvedevas įpareigojo ministrą Sergejų Lavrovą apie Rusijos sprendimą informuoti Europą.
Dmitrijus Medvedevas įpareigojo ministrą Sergejų Lavrovą apie Rusijos sprendimą informuoti Europą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Medvedevas pareiškė, jog Ukraina pritarė Rusijos ir Europos Sąjungos pasirašytam protokolui su išlyga, kad prie dokumento turi būti pridėta tam tikra deklaracija. Pasak „RIA Novosti“, Rusijos valdžia sužinojusi, jog deklaracijoje paneigiama informacija, kad Ukraina pasisavinusi Europai skirtas Rusijos dujas. Be to, deklaracijoje yra kitų nuostatų, kurios, Rusijos pusės manymu, prieštarauja pagrindiniam tekstui.

„Aš tikiuosi, kad tie, kurie pasirašinėjo dokumentą su išlyga, puikiai supranta teisines tokio žingsnio pasekmes. Tokiu atveju mes esame priversti pasirašytą dokumentą laikyti niekiniu“, – pareiškė Rusijos prezidentas.

Pasak D.Medvedevo, Rusija pripažins dokumentą, jeigu Ukraina anuliuos savo išlygą. Rusijos stebėtojai jau išvyko į Ukrainą ir galės pradėti darbą dujų tranzito kontrolės komisijoje, kai tik Ukrainos valdžia atsisakys sumanymo papildyti protokolą deklaracija. Prezidentas įgaliojo užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą apie tai informuoti partnerius iš Europos valstybių.

Nuo sausio 1-osios Rusija nutraukė dujų tiekimą Ukrainai dėl konflikto tarp Rusijos koncerno „Gazprom“ ir Ukrainos dujininkų. Kai „Gazprom“ pareiškė, kad Ukraina vagia dujas, kurios per jos teritoriją tiekiamos Europai, buvo užsukti ir šių dujų srautų čiaupai. Nuo sausio 7-osios be Rusijos dujų liko daugelis Europos valstybių. Dujų tranzito kontrolės komisija, kuri sukurta siekiant išspręsti krizinę situaciją, stebės, kad nepasikartotų nelegalus tranzitinių dujų pasisavinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius