Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europa turi parodyti Vašingtonui, kad ji „yra“, sako ES pirmininkaujanti Ispanija

Europa turi parodyti Vašingtonui, kad ji „yra“ ir nebijo būti negirdima tarptautinėje arenoje, ketvirtadienį pareiškė Europos Sąjungai (ES) pirmininkaujanti Ispanija, kai JAV prezidentas Barackas Obama nusprendė neatvykti į numatytą viršūnių susitikimą.
JAV
JAV / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Turime parodyti savo draugams Šiaurės Amerikoje, kad Europa egzistuoja, kad komplikuotame pasaulyje galėsime geriausiai ginti savo vertybes tik Europai ir Jungtinėms Valstijoms žengiant koja kojon“, – sakė Ispanijos užsienio reikalų ministras Miguelis Angelis Moratinosas, kalbėdamas Europos Parlamento komitete Briuselyje.

„Šių dienų Europa visuomet pasirengusi gintis“, tačiau ji „neturėtų bijoti G02“, pridūrė ministras, turėdamas galvoje JAV ir Kiniją, kurios ne visuomet linkusios girdėti tai, ką sako senasis žemynas.

M.A.Moratinosas, kurio šalis šį pusmetį pirmininkauja ES, stengėsi neteikti didelės reikšmės prezidento B.Obamo sprendimui nedalyvauti gegužę numatytam Bendrijos ir JAV viršūnių susitikime. Nemažai apžvalgininkų šį JAV vadovo žingsnį įvertino kaip įžeidimą, o kai kurie sakė, jog gali būti dar blogiau ir Vašingtonui paprasčiausiai neįdomu tai, ką nori pasakyti Europa.

Planuotas B.Obamos vizitas turėjo tapti Ispanijos pirmininkavimo Bendrijai darbotvarkės kulminaciniu momentu. M.A.Moratinosas leido suprasti, kad JAV prezidento sprendimas nevykti į numatytą viršūnių susitikimą gali turėti pasekmių. „Gali būti atidėtas naujos ambicingos transatlantinės darbotvarkės įgyvendinimas“, – sakė Ispanijos diplomatijos vadovas.

JAV administracijos aukšto rango pareigūnas dėl susidariusios padėties netiesiogiai apkaltino pačią Europą, užsimindamas, kad neaišku, kas konkrečiai vadovauja Bendrijos užsienio politikai.

Gruodį įsigaliojusia Lisabonos sutartimi, pagal kurią buvo reformuota Bendrija, buvo įsteigtas daugiau galių turinčio ES užsienio politikos vadovo postas, kuris atiteko britų baronienei Catherine Ashton.Tačiau toliau galioja ir rotacinio pirmininkavimo Bendrijai sistema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius