Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europarlamentarai ragina Rusiją paleisti Estijos pareigūną ir Ukrainos aktyvistus

Rusija pažeidžia Estijos ir Ukrainos teritorinį vientisumą grobdama šių šalių piliečius, o tuomet juos teisdama savo teismuose, teigiama Europos Parlamento (EP) patvirtintoje rezoliucijoje. Šiuo dokumentu europarlamentarai smerkia ilgalaikio įkalinimo nuosprendžius Estijos saugumo policijos pareigūnui Estonui Kohveriui, Ukrainos kino kūrėjui Olegui Sencovui ir Krymo aktyvistui Oleksandrui Kolčenkai.
Europos Parlamentas
Europos Parlamentas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį per diskusiją dėl žmogaus teisių, demokratijos vertybių ir įstatymo viršenybės pažeidimų Rusijoje politikai pasmerkė įstatymų ir teisingumo sistemos naudojimą politiniais tikslais.

Prieš balsavimą portalo 15min.lt kalbintas europarlamentaras Gabrielius Landsbergis pasidžiaugė, kad teikiami tokie projektai.

„Jie neleidžia pamiršti Rusijos kitų problemų kontekste, – sakė jis. – Matome didžiulį sprektrą problemų. Palaikiau kolegas, kurie teikė rezoliucijas. Džiaugiuosi, kad jie primena ir neleidžia pamiršti, jog problemos egzistuoja.“

Konservatorių lyderis neabejojo, kad rezoliucijoms bus pritarta, ir pajuokavo, kad „vėl galėsime paskaičiuoti, kiek EP yra radikalų“.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gabrielius Landsbergis

Balsavimo rezultatai parodė, kad ne visiems EP nariams situacija Rusijoje kelia nerimą. Projektui pritarė 378 politikai, prieš balsavo111, dar 138 susilaikė.

Rezoliucijoje, kuri, tiesa, yra neįpareigojanti, teigiama, kad Rusijos teismai neturi kompetencijos nagrinėti veikas, atliktas už tarptautiniu mastu pripažintos šalies teritorijos ribų, todėl „visų trijų bylų teismo procesai neturi būti laikomi teisėtais“. EP nariai ragina nedelsiant paleisti minėtus asmenis ir užtikrinti saugų jų grįžimą į savo valstybes, rašoma pranešime spaudai.

EP nariai atkreipia dėmesį, kad E.Kohverio pagrobimas Estijoje ir nuosprendis jį įkalinti 15 metų Rusijoje pažeidžia tarptautinę teisę ir elementarius teisingumo standartus.

Jie taip pat smerkia neteisėtus nuosprendžius Kryme sulaikytiems Ukrainos žmogaus teisių aktyvistams O.Sencovui ir O.Kolčenkai. Jie buvo įkalinti atitinkamai 20 ir 10 metų už raginimą priešintis Rusijos neteisėtai įvykdytai Krymo aneksijai. Rezoliucijoje reikalaujama laikytis Minsko susitarimų ir paleisti minėtus asmenis, taip pat – Ukrainos karo lakūnę Nadiją Savčenko. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nadia Savčenko
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nadia Savčenko

Be to, europarlamentarai ragina ES Tarybą sudaryti pareigūnų, atsakingų už E.Kohvero, N.Savčenko, O.Sencovo ir O.Kolčenkos pagrobimą, neteisėtą sulaikymą ir nuteisimą, sąrašą, įšaldyti šių pareigūnų turtą ir neįsileisti jų į Bendriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius