-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europiečiai iš esmės patenkinti gyvenimu, bet nerimauja dėl ekonominės ir socialinės ateities

Trečiadienį paskelbto nuomonių tyrimo duomenimis, europiečiai iš esmės yra patenkinti savo padėtimi, bet mažiau patenkinti nacionaline ekonomika, viešosiomis paslaugomis ir socialine politika.
Kokia laimės paslaptis?
Europiečiai iš esmės gana nepatenkinti viešosiomis paslaugomis ir tuo, kaip veikia jų viešojo administravimo įstaigos. / Photos.com

Europos Komisijos pranešime spaudai teigiama, kad atliekant šį „Eurobarometro“ socialinio klimato ES tyrimą nustatyta, kad šalys labai skiriasi – labiausiai savo padėtimi patenkinti Šiaurės valstybių ir Olandijos gyventojai. Tyrimas yra dalis Europos Komisijos parengtos ir taip pat šiandien paskelbtos Socialinės padėties ataskaitos, kurioje nagrinėjamos Europos socialinės tendencijos – šiemet daugiausia dėmesio skiriama būstui.

Už užimtumą, socialinius reikalus ir lygias galimybes atsakingas Europos Komisijos narys Vladimíras Špidla sakė: „Džiugu, kad nepaisydami sudėtingos ekonominės situacijos dauguma europiečių tebėra patenkinti gyvenimu, nors ir kiek nerimauja dėl ateities. Šiandien paskelbtoje ataskaitoje dar kartą pabrėžiama, kad mūsų pastangos skatinti Europos ekonomikos augimą ir kurti naujas darbo vietas labai svarbios, nes jomis užtikrinama ateities socialinė gerovė. Privalome toliau stengtis, kad būtų įgyvendinta būsima 2020 metų strategija ir ES būtų pasiekta racionalesnė ir ekologiškesnė socialinės rinkos ekonomika.“

Valstybių narių duomenys labai skiriasi: labiausiai patenkinti danai, švedai, olandai ir suomiai – taip pat sąrašo viršuje. Mažiausiai patenkinti bulgarai, greta jų – vengrai, graikai ir rumunai.

„Eurobarometro“ apklausos duomenimis, dauguma Europos gyventojų iš esmės patenkinti gyvenimu ir vidutiniškai jį vertina +3,2 taško (skalė nuo -10 iki +10). Tačiau valstybių narių duomenys labai skiriasi: labiausiai patenkinti danai (+8,0), švedai, olandai ir suomiai – taip pat sąrašo viršuje. Mažiausiai patenkinti bulgarai (-1,9), greta jų – vengrai, graikai ir rumunai.

Europiečiai iš esmės gana nepatenkinti viešosiomis paslaugomis ir tuo, kaip veikia jų viešojo administravimo įstaigos (-1,2 taško). Visose valstybėse, išskyrus Liuksemburgą ir Estiją, gyventojai mano, kad per pastaruosius penkerius metus padėtis suprastėjo ir toliau prastės (visose šalyse, išskyrus Liuksemburgą).

Paklausti apie konkrečias viešosios politikos sritis europiečiai atsakė iš esmės esantys patenkinti sveikatos priežiūra (+1,3 taško). Labiausiai šia sritimi patenkinti Belgijos, Olandijos ir Liuksemburgo gyventojai – jie ją įvertino daugiau nei +5 taškais. Mažiausiai – bulgarai, graikai ir rumunai (-3 taškai ar mažiau).

Labiausiai europiečiai nepatenkinti tuo, kaip jų šalyse sprendžiamos nelygybės ir skurdo problemos (-2 taškai). Tik Liuksemburgo ir Olandijos gyventojai šią sritį įvertino teigiamai. Prasčiausią šią sritį įvertino latviai ir vengrai (-5 taškai ar mažiau).  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius