-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 05 /21:10

Europiečiai ragina Iraną „nekelti nerealistiškų reikalavimų“ branduolinėse derybose

Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Vokietija penktadienį paragino Iraną „nekelti nerealistiškų reikalavimų“ derantis dėl 2015 metų susitarimo, numačiusio apriboti Teherano branduolines ambicijas, atgaivinimo.
Iranas neatsisako branduolinių ambicijų
Iranas neatsisako branduolinių ambicijų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasaulio galių ir Irano pareigūnai susitinka Austrijos sostinėje pirmą kartą nuo kovo mėnesio, kai įstrigo 2021-aisiais prasidėjusios derybos dėl JAV sugrąžinimo į susitarimą.

„Šiandienos pokalbiai Vienoje nežymi naujo derybų rato. Tai techninės diskusijos“, – sakoma šių trijų šalių, vadinamų grupe E3, pareiškime.

„Tekstas yra ant stalo. Derybos nebus atnaujintos. Iranas dabar privalo nuspręsti užbaigti susitarimą, kol tai dar įmanoma. Raginame Iraną nekelti nerealistiškų reikalavimų už JCPOA sferos“, – sakoma pareiškime.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą sutartį 2015-ųjų liepą pasirašė JK, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Iranas, Rusija ir Jungtinės Valstijos. Pagal JCPOA Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai. Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) nustatė, kad Iranas viršijo sutartą urano sodrinimo lygį – 3,67 proc. – ir 2021-ųjų pradžioje padidino jį iki 20 procentų.

Vėliai Iranas viršijo beprecedentę 60 proc. ribą, priartėdamas prie 90 proc. ribos, reikalingos branduoliniams ginklams.

TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi antradienį perspėjo, kad Iranas labai sparčiai vysto savo programą ir „didina užmojus bei pajėgumus“.

Tačiau Teheranas įrodinėja, kad šie klausimai „yra politinio pobūdžio ir jais neturėtų būti naudojamasi kaip pretekstu ateityje kabinėtis prie Irano“.

„Šios valandos Vienoje yra lemiamos ir privalu iraniečiams kuo greičiau suteikti garantijas“, – sakė vienas Irano diplomatas šalies valstybinei naujienų agentūrai IRNA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius