Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europoje – masiniai protestai prieš G-20 viršūnių susitikimą (nuotraukos, video)

Tūkstančiai demonstrantų šeštadienį susirinko Londone pražygiuoti Londono gatvėmis, reikalaudami imtis veiksmų prieš skurdą, nedarbą ir klimato pokyčius, pradėdami savaitę truksiančius protestus prieš Didžiosios Britanijos sostinėje vyksiantį Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą.
Londone prasideda protestai prieš G-20 viršūnių susitikimą.
Londone prasidėjo protestai prieš G-20 viršūnių susitikimą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Protestas Londonas

Profesines sąjungas, taip pat humanitarinės pagalbos, religines ir aplinkosaugos organizacijas suvienijo šūkis „Pirmenybę – žmonėms“ (Put People First), kuriuo balandžio 2 dieną susitiksiantys pasaulio lyderiai bus raginami spręsti didžiausias ekonomikos problemas nuo praeito amžiaus 4-ojo dešimtmečio.

Šiuo maršu siekiama atkreipti dėmesį į gilėjančią pasaulinę recesiją ir didėjantį visuomenės pasipiktinimą dėl milžiniškų bankininkų atlyginimų bei skausmingų krizės pasekmių.

Didžiojoje Britanijoje darbo neturi daugiau nei 2 mln. žmonių. Šioje šalyje būsto kainos per metus sumažėjo 11 proc., o gamyba nusmuko labiausiai nuo 1981 metų.

Neturime įrodymų, kad kas nors iš dalyvių ketintų griauti mūsų planus, pažeisti įstatymus arba rengti kokius nors smurto aktus. Sakė maršo organizacinio komiteto pirmininkas Glenas Tarmanas.

Kai kurie Londone rengiamos demonstracijos dalyviai skandavo šūkius „Pakark bankininką“ ir „Šturmuok bankus“, tačiau jos organizatoriai sakė, kad ši akcija bus taiki.

„Neturime įrodymų, kad kas nors iš dalyvių ketintų griauti mūsų planus, pažeisti įstatymus arba rengti kokius nors smurto aktus“, – sakė maršo organizacinio komiteto pirmininkas Glenas Tarmanas.

Policija nurodė neturinti informacijos, kad per šią demonstraciją planuojami kokie nors neteisėti veiksmai, tačiau saugumas buvo labai sustiprintas. Visi sostinės policininkai buvo mobilizuoti siekiant užkirsti kelią galimiems anarchistų protestams.

Pirmieji prie Temzės upės rengiamo maršo dalyviai pradėjo rinktis šeštadienio rytą. Jie buvo šiltai apsirengę, nes sostinėje žvarbu ir vėjuota.

Protestuotojų plakatuose buvo surašyti įvairūs šūkiai: „Žmonės svarbiau negu pelnas“, „Pasitraukite iš Irako ir Afganistano“, „Darbo vietos, teisingumas, klimatas“. Demonstrantai taip pat skandavo: „Nekenčiame bankų, nekenčiame bankininkų.“

Skambant sambos ir pučiamųjų orkestrų muzikai maršo dalyviai pražygiuos pro Parlamento rūmus, premjero Gordono Browno biurą Dauning Strite ir garsias miesto vietas, tokias kaip Nelsono kolona.

Protestai vyksta ir kituose Europos miestuose – Paryžiuje, Ženevoje, Berlyne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius