-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas vyks į Lenkiją tartis dėl teismų reformos

Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas balandžio 9 dieną apsilankys Varšuvoje, tęsiantis Briuselio ir Lenkijos konfliktui dėl kontroversiškų lenkų teismų reformų, pranešė Lenkijos vyriausybė.
Fransas Timmermansas
Fransas Timmermansas vyks į Lenkiją tartis dėl teismų reformos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jo vizitas tęsia vykstantį nešališką ir faktais pagrįstą dialogą tarp Lenkijos vyriausybės ir Europos Komisijos“, – naujienų agentūrai AFP sakė vyriausybės atstovė Joanna Kopcinska.

Ji pridūrė, kad F.Timmermansą į Lenkijos sostinę atvykti pakvietė užsienio reikalų ministras Jacekas Czaputowiczius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jacekas Czaputowiczius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jacekas Czaputowiczius

Lenkijos naujienų agentūra PAP nurodė, kad pagrindinė derybų tema bus teismų reformos, paskatinusios Europos Sąjungą imtis prieš Varšuvą precedento neturinčių teisinių priemonių.

Briuselis gruodį inicijavo ES sutarties 7-ąjį straipsnį dėl „sisteminių grėsmių“ Lenkijos teismų nepriklausomybei, keliamų konservatyvios dešiniosios vyriausybės politikos. Toks žingsnis teoriškai galėtų vesti prie iki šiol niekada nenaudotų sankcijų Varšuvai.

Lenkija turėjo per tris mėnesius atsakyti į ES reiškiamą susirūpinimą. Praeitą savaitę Užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad pateikė atsakymą prieš sukankant galutiniam terminui, bet detalių apie jo turinį nepaskelbė.

Tačiau valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) deputatas Marekas Astas teigė, kad bus pateiktos įstatymų pataisos, šiek tiek modifikuosiančios minėtas reformas

Opozicija savo ruožtu pareiškė, kad pakeitimai tebus kosmetiniai.

„Scanpix“ nuotr./Europos Sąjunga
„Scanpix“ nuotr./Europos Sąjunga

F.Timmermansas praeitą savaitę sakė, kad aukščiausioji ES vykdomosios valdžios institucija išanalizuos Varšuvos atsaką iki ateinantį mėnesį vyksiančio Bendrijos ministrų susitikimo ir įvertins, ar „žingsnių į priekį buvo atlikta, ar ne“.

Jeigu Varšuvos sprendimai Briuselio netenkins, ES teoriškai galėtų imtis itin griežtų priemonių.

Pagal 7-uoju straipsniu apibrėžtą procedūrą, už įstatymų viršenybei sukeltą sisteminę grėsmę iš Lenkijos galėtų būti atimta balso teisė. Tokių priemonių prieš jokią ES narę iki šiol nebuvo imtasi.

Tačiau Varšuvos sąjungininkė Vengrija, taip pat nesutarianti su Briuseliu dėl demokratijos klausimų, žadėjo vetuoti bet kokias sankcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius