Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Komisijos vadovas: atidėjus „Brexit“ galima sutelkti dėmesį į ES ateitį

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris antradienį pareiškė, kad Europos Sąjunga gali sutelkti dėmesį į savo ateitį po to, kai buvo ilgesniam laikui atidėtas Jungtinės Karalystės išstojimas iš bloko, kad šalis rastų išeitį iš politinės aklavietės dėl „Brexit“.
Jeanas-Claude'as Junckeris
Jeanas-Claude'as Junckeris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas Europos Parlamente J.C.Junckeris sakė, kad šiuo laikotarpiu JK turi bendradarbiauti su ES, ir ji turi būti traktuojama kaip visateisė Bendrijos narė. Jis taip pat pridūrė nemanąs, kad „Brexit“ po spalio 31-osios galėtų būti dar kartą atidėtas.

„Brexit“ nėra mūsų sąjungos ateitis“, – sakė J.C.Junckeris, vadovaujantis 28 nares turinčios ES vykdomosios valdžios institucijai.

Jis kalbėjo per paskutinę EP sesiją prieš gegužės 23–26 dienomis vyksiančius rinkimus.

„Brexit“ negali trukdyti ir netrukdys mūsų pažangai“, – sakė Europos Komisijos vadovas ir pridūrė, kad JK išstojimo atidėjimas, dėl kurio buvo sutarta praėjusią savaitę vykusiame ES viršūnių susitikime, reiškia, kad Bendrijai nebereikės kiekvieną savaitę diskutuoti apie „Brexit“.

J.C.Junckeris turėjo galvoje būsimus svarbius sprendimus dėl naujo ES biudžeto, tarptautinės prekybos ir naujų bloko institucijų vadovų, įskaitant jo įpėdinį, paskyrimo.

Primindamas sąlygas, kuriomis ES lyderiai praėjusią savaitę sutiko atidėti „Brexit“, J.C.Junckeris dar kartą pabrėžė, ko tikimasi iš Londono ateinančiais mėnesiais.

„Prašome lojalaus ir atsakingo bendradarbiavimo“, – angliškai sakė buvęs Liuksemburgo premjeras, prieš tai kalbėjęs prancūziškai ir vokiškai.

Tačiau J.-C. Junckeris taip pat pridūrė, kad kol Britanija yra Bendrijoje, ji turi būti traktuojama kaip visateisė narė.

„Neturime antrarūšių narių“, – pabrėžė jis.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pakartojo J.C.Junckerio poziciją dėl JK vaidmens ir sakė, kad „Brexit“ atidėjimas leidžia ES sutelkti dėmesį į kitus prioritetus, pavyzdžiui, prekybą su Jungtinėmis Valstijomis.

ES lyderiai praėjusį ketvirtadienį sutarė su JK atidėti „Brexit“ iki spalio 31 dienos. Tai apsaugojo Senąjį žemyną nuo balandžio 12-ąją turėjusio įvykti chaotiško Britanijos išstojimo iš Bendrijos nesudarius susitarimo.

Pirmasis nustatytas „Brexit“ terminas buvo kovo 29-oji, tačiau jis buvo atidėtas iki balandžio 12 dienos.

ES atidėjo JK išstojimą, nes britų premjerei Theresai May tris kartus nepavyko užsitikrinti šalies parlamento pritarimo jos ir Briuselio parengtai sutarčiai dėl pasitraukimo sąlygų.

Jei JK neišstos iš Bendrijos iki gegužės 22 dienos, šalies rinkėjai turės dalyvauti EP rinkimuose. Priešingu atveju šaliai teks birželio 1-ąją palikti bloką.

„Jungtinė Karalystė taip pat gali atšaukti savo prašymą dėl išstojimo, bet tai nėra mano hipotezė, – sakė J.C.Junckeris. – Dar vienas „Brexit“ atidėjimas po spalio 31-osios taip pat nėra mano hipotezė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius