Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Parlamentas įspėja apie genocido Sindziange pavojų

Esama rimto pavojaus, kad Kinijos valdžios institucijos gali vykdyti musulmonų mažumos „genocidą“ Sindziango provincijoje, ketvirtadienį įspėjo Europos Parlamentas.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.

Tai buvo ne pirmas kartas, kai Strasbūre susirinkę ES asamblėjos nariai pasmerkė nusikaltimus prieš uigūrus. Tačiau naujausias įspėjimas paskelbtas Vašingtonui taip pat griežtinant savo poziciją.

Europos Parlamento nariai paragino Europos Komisijos vadovę Ursulą von der Leyen pasekti JAV pavyzdžiu ir uždrausti importuoti kiniškus produktus, pagamintus naudojant priverstinį darbą.

Rezoliucijoje minimi „patikimi įrodymai“, kad prievartinė sterilizacija ir uigūrų vaikų atskyrimas nuo tėvų „prilygsta nusikaltimams žmoniškumui ir kelia rimtą genocido pavojų“.

Europarlamentarai priėmė rezoliuciją per balsavimą pakeldami rankas. Šis dokumentas nėra teisiškai privalomas.

Pekinas neigia, kad šiaurės vakariniame Sindziango regione vykdomos represijos prieš uigūrus ir kitų musulmonų mažumų atstovus, nors tai patvirtinta į užsienį pasitraukusių uigūrų liudijimai, nutekinti dokumentai bei palydovinės nuotraukos.

Gegužės pabaigoje buvo paviešinti Kinijos policijai priskiriami nutekinti dokumentai, atskleidę didelio masto represinių priemonių operaciją, kuriai vadovavo aukščiausi Kinijos vadovybės nariai.

Kinija teisina kai kuriuos policijos veiksmus kaip kovos su terorizmu operacijas prieš įtariamus islamo ekstremistus, tačiau nevyriausybinės organizacijos ir Vakarų šalių vyriausybės dabar jau kalba apie nesirinktinai vykdomą persekiojimą.

Vakarų šalių nevyriausybinių organizacijų ir žvalgybos tarnybų ataskaitose Kinija kaltinama vadinamosiose perauklėjimo stovyklose kalinanti daugiau nei milijoną uigūrų ir kitų tiurkiškai kalbančių musulmonų mažumų atstovų.

„Įrodžius genocido pavojų, ES ir valstybės narės turi imtis visų būtinų priemonių jam nutraukti pagal JT konvenciją dėl genocido“, – sakė prancūzų europarlamentaras Raphaelis Glucksmannas.

„Jos neturi teisės nugręžti akis, elgtis taip, tarsi nieko neįvyko, ir toliau palaikyti įprastus santykius su Kinija“, – perspėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius