-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Parlamentas nepripažins Kryme rengiamo referendumo

Ketvirtadienį priimtoje rezoliucijoje Europos Parlamentas ragina Rusiją nedelsiant išvesti savo neteisėtai įvestą kariuomenę iš Ukrainos. Europarlamentarai pažymi, kad artėjantis referendumas dėl Krymo prisijungimo prie Rusijos yra neteisėtas, o tolesnis įprastas bendradarbiavimas su Rusijos parlamentu yra neįmanomas.
Europos Parlamentas
Europos Parlamentas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Europarlamentarai griežtai smerkia Rusijos agresiją ir invaziją Kryme, „kuris yra neatskiriama Ukrainos dalis ir kurio atitinkamą statusą yra pripažinusi Rusijos Federacija ir tarptautinė bendruomenė“. EP ragina „tuojau pat išvesti visas Ukrainos teritorijoje neteisėtai dislokuotas karines pajėgas“.

Rusijos deklaruojamas tikslas apsaugoti rusakalbius Krymo gyventojus yra visiškai nepagrįstas, nes jie nepatyrė ir nepatiria jokios diskriminacijos, pažymi EP nariai. Jie taip pat „smerkia oficialią Rusijos doktriną, pagal kurią Kremlius tvirtina turįs teisę panaudoti jėgą suvereniose kaimyninėse šalyse siekiant „apsaugoti“ ten gyvenančius rusų tėvynainius, kaip prieštaraujančią tarptautinei teisei ir normoms“.

Rezoliucijoje teigiamai vertinamas Europos Vadovų Tarybos sprendimas sustabdyti dvišales derybas dėl vizų ir naujojo susitarimo su Rusija. Jei konfliktas ir toliau bus kurstomas aneksuojant Krymą, europarlamentarai siūlo taikyti platesnes sankcijas – ginklų embargą, vizų apribojimus bei turto įšaldymą. Savo ruožtu Europos Parlamentas pažymi, kad jo tolesnis įprastas bendradarbiavimas su  Rusijos Valstybės Dūma bei Federacijos Taryba yra neįmanomas.

EP nariai „smerkia oficialią Rusijos doktriną, pagal kurią Kremlius tvirtina turįs teisę panaudoti jėgą suvereniose kaimyninėse šalyse siekiant „apsaugoti“ ten gyvenančius rusų tėvynainius, kaip prieštaraujančią tarptautinei teisei ir normoms“.

Parlamentas ragina taikiai išspręsti krizę remiantis tarptautine teise, išsaugant Ukrainos suverenumą ir teritorijos vientisumą. Rezoliucijoje pažymima, kad „pagal Ukrainos konstituciją Krymo Autonominė Respublika referendumus gali rengti tik vietinės svarbos klausimais, o ne norint keisti tarptautiniu mastu pripažintas Ukrainos sienas“, todėl referendumas dėl prisijungimo prie Rusijos Federacijos bus laikomas neteisėtu ir EP nepripažins jo rezultatų. EP taip pat nepripažįsta savavališkai pasiskelbusios Krymo valdžios sprendimo paskelbti nepriklausomybę.

EP nariai remia sprendimą suteikti Ukrainai 11 mlrd. eurų ES paramą, nedelsiant pasirašyti Asociacijos susitarimo politinę dalį ir sumažinti Ukrainos prekių importo į ES tarifus. Kartu jie kviečia paspartinti vizų režimo liberalizavimą Ukrainai. Parlamentas sveikina naujosios Ukrainos valdžios pasiryžimą vykdyti reformas. Jis ragina surengti laisvus skaidrius rinkimus dalyvaujant tarptautiniams stebėtojams ir nepasiduoti spaudimui atidėti gegužės 25 d. numatytus prezidento rinkimus.

EP „pabrėžia, kad ES ir jos valstybės narės turi su Rusija kalbėtis vienu sutelktu balsu ir remti vieningos Ukrainos teisę laisvai spręsti dėl savo ateities“. EP apgailestauja dėl to, kad ES valstybės narės vykdo didelio masto ginklų ir karinių technologijų eksportą į Rusiją, ir ragina jį nedelsiant sustabdyti. Pasak europarlamentarų, įvykiai Ukrainoje parodė, kad ES turi dvigubai sustiprinti savo įsipareigojimą ir paramą Moldovos ir Gruzijos pasirinkimui eiti Europos keliu ir jų teritoriniam vientisumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius