-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Parlamentas sutiko amerikiečiams atskleisti lėktuvų keleivių religiją, protinę būklę ir seksualinę orientaciją

Keleivio duomenų įrašą sudaro 19 elementų, tarp kurių – vardas ir pavardė, kelionės datos ir maršrutas, bilieto rūšis, vieta lėktuve, mokėjimo būdas bei kontaktiniai duomenys. Prieš skrydį į JAV oro vežėjai turės šiuos keleivių duomenis perduoti šios šalies Vidaus saugumo departamentui.
Keleivių patikra JAV oro uoste
Keleivių patikra JAV oro uoste / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo 2007 metų galiojančią laikiną sutartį pakeisiantis susitarimas nustato patobulintas duomenų perdavimo sąlygas, jų saugojimo terminą, panaudojimo tikslus ir apsaugos priemones. Keleivių duomenys galės būti naudojami tik terorizmo ir tarptautinių nusikaltimų prevencijai, nustatymui, tyrimui ir jų vykdytojų traukimui baudžiamojon atsakomybėn, tvirtinama pranešime.

Po pirmų šešių mėnesių visa informacija, keleivio pavardė bei jo kontaktiniai duomenys bus užkoduoti, o po penkerių metų duomenys bus perkelti į „neaktyvią duomenų bazę“ ir joje bus saugomi iki 10 metų. Jautri informacija apie keleivio tautybę, religiją, fizinę ar protinę būklę ar seksualinę orientaciją galės būti naudojama tik ypatingomis aplinkybėmis, kai kyla pavojus žmogaus gyvybei, teigia Europos Parlamento atstovai.

ES piliečiai turės teisę pamatyti apie juos saugomus duomenis ir reikalauti juos pataisyti, taip pat reikalauti žalos atlyginimo, jei jų duomenys bus netinkamai panaudoti.

ES ir JAV susitarimui dėl keleivių duomenų įrašų buvo pritarta 409 balsais už, 226 prieš ir 33 susilaikius. Nemažai EP narių balsavo prieš minėtą susitarimą abejodami, ar bus tinkamai užtikrinta europiečių duomenų apsauga. Anksčiau europarlamentarai atmetė siūlymą kreiptis dėl šio susitarimo į Europos Teisingumo Teismą.

ES šalių teisingumo ir vidaus reikalų ministrai turėtų galutinai patvirtinti šį susitarimą balandžio 26 d. Jis galios septynerius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius