Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 01 29 /20:45

Europos Parlamentas uždegė žalią šviesą „Brexit“

Europos Parlamentas trečiadienį galutinai uždegė žalią šviesą „Brexit“, per balsavimą Briuselyje ratifikavęs susitarimą dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos sąlygų.
„Brexit“
„Brexit“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Už“ balsavo 621 europarlamentaras, „prieš“ – 49, susilaikė – 13.

Šis istorinis teisės aktas buvo paskutinis įstatymas, dėl kurio Europos Parlamente balsavo 72 britų deputatai, po savo šalies išstojimo paliksiantys ES asamblėją.

Jis atveria kelią Jungtinei Karalystei penktadienį 23 val. Grinvičo (šeštadienį 1 val. Lietuvos) laiku oficialiai palikti ES. Beveik visoje žemyninėje Europoje tuo metu bus vidurnaktis, Jungtinėje Karalystėje – 23 valanda.

Iškart po JK išstojimo prasidės 11 mėnesių pereinamasis laikotarpis, per kurį britų premjero Boriso Johnsono vyriausybė su likusiomis 27 valstybėmis narėmis bandys susitarti dėl naujos ekonominės partnerystės, reglamentuojant visas sritis, pradedant prekyba ir baigiant duomenų apsauga.

„Tik atsisveikinimo agonijoje pažvelgiame į meilės gilumą“, – prieš balsavimą kreipdamasi į europarlamentarus britų rašytoją George'ą Eliotą citavo Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Visuomet mylėsime jus ir niekada nebūsime toli. Tegyvuoja Europa“, – pridūrė ji.

Tuo metu Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas pareiškė: „Sunkiausia dalis laukia priešakyje, dabar pereisime prie reikalo esmės.“

Briuselyje posėdžiaujančiame EP daugelis įstatymų leidėjų aiškiai sakė, kad balsuoja už JK išstojimo susitarimą ne dėl to, kad palaiko „Brexit“, bet siekdami išvengti chaotiško Britanijos pasitraukimo iš bloko be susitarimo scenarijaus.

Kai kurie europarlamentarai reiškė skausmą ir apgailestavimą tvirtindami, kad Britanija ne tik prisidėjo prie Europos vienijimo projekto vystymo, bet ir suvaidino svarbų vaidmenį istoriniuose mūšiuose prieš tironiją žemyne.

„Jeigu galėtume sustabdyti „Brexit“ šiandien balsuodami „prieš“, būčiau pirmasis tai rekomendavęs“, – pareiškė įtakingas liberalų europarlamentaras, buvęs Belgijos premjeras ir EP „Brexit“ koordinatorius Guy Verhofstadtas.

„Tai išties liūdnas reikalas, – sakė jis, užsimindamas apie du pasaulinius karus. – Mums liūdna matyti, kaip išeina šalis, dukart mus išlaisvinusi, dukart paaukojusi savo kraujo, kad išlaisvintų Europą.“

Anksčiau trečiadienį nuolatinis JK atstovas ES Timas Barrow, nuo šeštadienio tapsiantis ambasadoriumi, perdavė Briuseliui saugoti B.Johnsono pasirašytą išstojimo susitarimą.

„Šis žingsnis užtikrina, kad JK įvykdė savo teisinius įsipareigojimus dėl mūsų išstojimo iš ES“, – pareiškė JK misija Briuselyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius