Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Parlamente teko tramdyti įsiutusį Jeaną-Claude'ą Junckerį

Europos Parlamente (EP) pasirodęs Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris neiškentė ir piktai pakomentavo prastus deputatų posėdžių lankomumo rodiklius, praneša „Politico“.
Jeanas-Claude'as Junckeris
Jeanas-Claude'as Junckeris / „Scanpix“/AP nuotr.

Kai debatuose Strasbūre pasirodė vos apie 30 europarlamentarų, J.C.Junckeris iš tribūnos kelis kartus pakartojo, kad EP yra „nerimtas ir juokingas“.

Taip EK pirmininkas išsiliejo ant EP deputatų, nepasivarginusių atvykti į debatus, kuriuose buvo aptariamas pusmetis, kai Europos Sąjungai pirmininkavo Malta.

„Europos Parlamentas yra juokingas, labai juokingas, – akivaizdžiai įsiutęs į apytuštę plenarinių posėdžių salę kreipėsi J.C.Junckeris. – Faktas, kad šiuose debatuose dalyvauja apie 30 deputatų, parodo, jog Parlamentas nėra rimtas.“

EK pirmininko komentarus galima pamatyti čia.

Jis taip pat pareiškė, kad daugiau nebedalyvaus tokiuose susitikimuose ir pridūrė, kad jei vietoje Maltos premjero Josepho Muscato į EP būtų atvykusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel ar Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, „čia būtų pilna salė“.

A.Tajani: „Elkitės pagarbiau, rinkitės kitokią retoriką. Ne Komisija kontroliuoja Parlamentą. Mes nesame juokingi. Maldauju jūsų.“

Tada jau neištvėrė EP pirmininkas, italas Antonio Tajani, kuris nutraukė J.C.Junckerio tiradą ir paprašė: „Elkitės pagarbiau, rinkitės kitokią retoriką. Ne Komisija kontroliuoja Parlamentą. Mes nesame juokingi. Maldauju jūsų.“

J.C.Junckeris aprimęs padėkojo Maltos premjerui už sėkmingą jo šalies pirmininkavimo ES pusmetį – tai ir turėjo būti pagrindinė antradienio ryto debatų, kurie buvo surengti per paskutinę EP plenarinę sesiją prieš vasaros atostogas, tema.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Antonio Tajanis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Antonio Tajanis

Priekaištų dėl EP deputatų pomėgio praleisti posėdžius pastaruoju metu girdėti ir daugiau. Centro dešiniųjų Europos liaudies partijos frakcijos atstovas jau pareiškė, kad trečiadienį per vidinius debatus bus aptarta ši problema.

J.C.Junckeris turbūt pagrįstai įniršo dėl to, kad tokiu metu, kai jis bando pavaizduoti ES kaip normalią ir bloko piliečių labui dirbančią instituciją, debatuose pasirodo vos 30 iš 751 europarlamentaro.

Diskusijas paskatino nemalonus incidentas birželį, kai į EP atvyko tolimųjų Maršalo salų prezidentė Hilda Heine. „Ji skrido gal 18 valandų, bet jos pasiklausyti atvyko labai mažai žmonių.“

Kaip pastebi „Politico“, toks ginčas – gana įprastas ES institucijoms, kurių yra daug ir kurios kartais įsivelia į pusiau draugiškus kivirčus dėl atsakomybės.

Tačiau ES vadovybė pastaraisiais mėnesiais kaip įmanydama stengiasi parodyti, kad Bendrija vieninga – juk reikia sklandžiai tartis dėl „Brexit“, bandyti atremti dešiniųjų populizmo bangą.

O J.C.Junckeris turbūt pagrįstai įniršo dėl to, kad tokiu metu, kai jis bando pavaizduoti ES kaip normalią ir bloko piliečių labui dirbančią instituciją, debatuose pasirodo vos 30 iš 751 europarlamentaro.

EP vidaus tvarkos taisyklės numato, kad kiekvienas europarlamentaras privalo mažiausiai kartą per mėnesį dalyvauti plenarinėje sesijoje Strasbūre.

„Scanpix“/AP nuotr./Europos Parlamentas
„Scanpix“/AP nuotr./Europos Parlamentas

Deputatai turi pasirašyti oficialiame registre, kad įrodytų, jog tikrai yra salėje. Tik tokiu atveju jiems skiriamos 306 eurų dydžio dieninės išmokos. Jei deputatas nedalyvauja bent pusėje balsavimų, dienpinigiai perpus sumažėja.

Tiesa, regis, tokios nuobaudos europarlamentarų negąsdina. Vienas EP pareigūnas „Politico“ skundėsi: „Jie čia atvyksta, pasirašo registre, nubalsuoja ir iškeliauja.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius