-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Parlamente uigūrų aktyvistui I.Tohti įteikta Sacharovo premija

Kinijos uigūrų mokslininkui ir žmogaus teisių aktyvistui Ilhamui Tohti Europos Parlamente Strasbūre trečiadienį įteikta 2019 metų Sacharovo premija už minties laisvę. Premiją atsiėmė jo dukra.
Ilhamas Tohti
Ilhamas Tohti / „Scanpix“/AP nuotr.

Uigūrų ekonomistą ir intelektualą Kinija dėl kaltinimų separatizmu 2014 metais įkalino iki gyvos galvos. Iškilmingoje ceremonijoje Europos Parlamente jam atstovavo duktė Jewhar Ilham. Premiją įteikė EP pirmininkas Davidas Sassoli.

Pirmadienį EP nariai iš Užsienio reikalų ir Vystymosi komitetų bei Žmogaus teisių pakomitečio taip pat surengs diskusiją su J.Ilham.

Už Kinijos šiaurės vakariniame Sindziango regione gyvenančios uigūrų musulmonų mažumos teises kovojusiam I.Tohti šiais metais taip pat buvo paskirta Vaclavo Havelo žmogaus teisių premija.

Šiemet Sacharovo premijai dar buvo nominuoti nužudyta Brazilijos politinė aktyvistė ir žmogaus teisių gynėja Marielle Franco, Amazonijos indėnų vadas Raoni Metuktire'as, kovojantis prieš miškų naikinimą Amazonijoje, ir brazilų žmogaus teisių bei aplinkosaugos aktyvistė Claudelice Silva dos Santos.

Sąrašą užbaigė penkių studenčių grupė iš Kenijos „The Restorers“ (Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno ir Ivy Akinyi), sukūrusi mobiliąją aplikaciją „i-Cut“, padedančią moterims, nukentėjusioms nuo lytinių organų žalojimo, paplitusio Afrikoje.

1988 metais įsteigtą Sacharovo premiją už minties laisvę, pavadintą žymaus rusų disidento Andrejaus Sacharovo vardu, EP kasmet teikia išskirtinėms asmenybėms ar grupėms, „labiausiai prisidėjusioms prie kovos už žmogaus teises ar demokratiją“. Laureatui skiriama 50 tūkst. eurų.

Pernai Sacharovo premija buvo skirta Ukrainos režisieriui Olehui Sencovui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius