-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Parlamento nariai užsiklijavo burnas, protestuodami dėl Vengrijoje priimto žiniasklaidos įstatymo (nuotraukos)

Daug Europos Parlamento narių trečiadienį užsiklijavo arba užsidengė burnas, taip pat mosavo tuščiais popieriaus lapais Vengrijos premjero Viktoro Orbano akivaizdoje, protestuodami prieš šioje šalyje priimtą kontroversišką žiniasklaidos kontrolės įstatymą.
Europos Parlamento nariai
Europos Parlamento nariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

V.Orbanui atvykus pristatyti Vengrijos tikslų per šešis mėnesius truksiantį Budapešto pirmininkavimą Europos Sąjungai (ES), Žaliųjų frakcijos deputatai jį pasitiko dėvėdami chirurgines kaukes arba užsiklijavę burnas lipniąja juostele, taip pat mojuodami popieriaus lapais su išspausdintais Vengrijos dienraščių pavadinimais ir užrašu „Censured“ („Cenzūruota“).

Pastarosiomis dienomis 736 vietų Europos Parlamente kitų frakcijų nariai taip pat griežtai kritikavo Vengrijos įstatymą, kurį Socialistų frakcijos seniūnas vokietis Martinas Schulzas vadino artimu cenzūrai.

M.Schulzas nori, kad Budapeštas atšauktų šį teisės aktą, o Liberalų frakcijai vadovaujantis buvęs Belgijos premjeras Guy Verhofstadtas antradienį pareiškė: „Kai tokios grėsmės kyla esminėms ES vertybėms, tokioms kaip žiniasklaidos laisvė, negalime gaišti.“

Tuo tarpu V.Orbanas sakė, kad Vengrija pataisys įstatymą, jeigu Europa to pareikalaus.

V.Orbanas, kuris savo kalboje Parlamentui pabrėžė Vengrijos istorinį įsipareigojimą laisvei ir demokratijai, pareiškė, kad „mes mielu noru pataisysime įstatymą“, jeigu būtų nustatyta, kad jis kertasi su ES teise.

Tačiau šis pareiškimas europarlamentarams nepadarė didelio įspūdžio – įvairių politinių pažiūrų delegatai toliau svaidė replikas.

„Pone Orbanai, esate pakeliui į virsmą Europos Chavezu – nacionalpopulistu, kuris nesupranta demokratijos esmės“, – sakė ūmaus būdo Žaliųjų lyderis Danielis Cohnas-Benditas, turėdamas omenyje Venesuelos prezidentą Hugo Chavezą.

„Informacija niekada negali būti subalansuota“, – pridūrė jis, komentuodamas Vengrijos įstatyme įrašytą gausios kritikos sulaukusį reikalavimą žurnalistams skelbti „subalansuotą informaciją“ .

„Naujienos turi sukelti antagonizmą politikai – štai kodėl jūsų įstatymas neatitinka Europos vertybių“, – teigė D.Cohnas-Benditas, primindamas buvusio JAV prezidento Richardo Nixono pastangas nutildyti Votergeito skandalą, taip pat Italijos premjero Silvio Berlusconi pastaruosius susirėmimus su žiniasklaida dėl sekso skandalo.

Tuo tarpu M.Schulzas pareiškė: „Demokratijoje žiniasklaida atidžiai prižiūri valdžią – na, o jūs tramdote žiniasklaidą. Taip nedera.“

Didžiausiai konservatyviųjų europarlamentarų grupei vadovaujantis Josephas Daulis sakė esantis tikras, kad Budapeštas suderintų savo įstatymą su ES teise, jeigu būtų paprašytas tai padaryti.

Pirmadienį Europos Parlamentui pateiktuose komentaruose už skaitmeninę darbotvarkę atsakinga ES komisarė Neelie Kroes nurodė, kad keli Vengrijos žiniasklaidos įstatymo straipsniai veikiausiai kertasi su Bendrijos teise.

Ji paminėjo reikalavimą teikti „subalansuotą informaciją“ ir faktą, kad šis teisės aktas taikomas tiek tradiciniams žiniasklaidos kanalams, tiek interneto forumams ir tinklaraščiams.

Komisarė taip pat atkreipė dėmesį į nacionalinės žiniasklaidos priežiūros institucijos narių skyrimo tvarką. Šiuo metu daugumą šios institucijos narių yra V.Orbano valdančiajai partijai „Fidesz“ artimi veikėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius