Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Parlamento vadovas Martinas Schulzas: Europa yra pavojuje ir ją griauna ginčai dėl nacionalinių interesų, o ne bendros ateities

Europos Sąjungos (ES) pamatus drebina nuolatiniai ginčai dėl nacionalinių interesų, o ne bendros ateities kūrimo, įsitikinęs Europos Parlamento (EP) pirmininkas Martinas Schulzas. Dėl kai kurių sprendimų piliečiams sunku į priekį žvelgti su viltimi. Jaunoji karta yra bene labiausiai išsilavinusi per visą istoriją, bet kas penktas neturi darbo. Negalime piešti rožinio paveikslo, jei situacija yra prasta, trečiadienį Briuselyje surengtame seminare apie Bendrijos ateitį sakė jis.
Europos Sąjunga
Europos Sąjunga / „Scanpix“ nuotr.

Anot M.Schulzo, sąjungai kyla grėsmė iki pačių jos gelmių. ES regima kaip anoniminė, neskaidri ir neteisinga galia, vietoj balanso kurianti skirtumus. Daugelis jai atsuka nugarą ir net ima kalbėti, kad šis projektas žlugs.

Vokiečių politikas pripažino, kad tam nesunku rasti paaiškinimų. Pavyzdžiui, dabartinė jaunoji karta yra turbūt labiausiai išsilavinusi per visą istoriją, bet sunkiai gali rasti darbą. Krizės metais jaunimo nedarbo lygis tapo 2,6 karto didesnis nei bendras nedarbas, nors anksčiau buvo didesnis tik dukart. „Kaip jiems sukurti viltį?“ – retoriškai klausė EP vadovas.

Martinas Schulzas: „Negalime piešti rožinio paveikslo, jei situacija yra baisi.“

Jis atkreipė dėmesį, kad ES surado 700 mlrd. eurų sunkumus išgyvenančioms euro zonos valstybėms gelbėti, bet tik 6 mlrd. eurų kovai su jaunimo darbu.

„Negalime piešti rožinio paveikslo, jei situacija yra baisi“, – žodžių į vatą siūlė nevynioti M.Schulzas.

Pasak jo, ES yra tiek stipri, kiek nori valstybės narės. „Viena iš dabartinio Bendrijos silpnumo priežasčių – nuolatiniai ginčai dėl nacionalinių interesų, o ne bendruomenės dvasios“, – tvirtino EP pirmininkas.

M.Schulzo žodžiais, sukurti ES paskatino suvokimas, kad valstybės ir tautos turėtų neapsiriboti vien savomis sienomis ir kurti bendras, viršnacionalines institucijas bei bendrą pasitikėjimą.

Martinas Schulzas
Martinas Schulzas

Tiems, kurie pasisako už ES išardymą, vokiečių politikas priminė, kad XXI amžiuje pasisekė numalšinti XX amžiaus demonus: neapykantą, antisemitizmą, ksenofobiją, įvairias naikinančias jėgas, bet jie dar nenugalėti. ES buvo sėkmės istorija, tačiau jei Bendrijos idėjai bus leista žlugti, demonai gali sugrįžti. „Nesakau, kad taip atsitiks, bet taip gali atsitikti, – kalbėjo EP vadovas. – Europa yra pavojuje, ją reikia ginti.“

M.Schulzas ironizavo, kad valstybės narės meldėsi taupymo disciplinai kaip geriausiai išeičiai iš krizės, bet esą „niekada nebus augimo tik karpant, reikia investicijų, skatinti augimą, jaunų žmonių darbą“.

Kartu EP pirmininkas įspėjo nepasirašysiantis naujo organizacijos biudžeto, jei jis bus nesubalansuotas, bet paragino skirti daugiau lėšų viešosioms reikmėms. „Augimas yra būtinybė“, – apibendrino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius