-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 10 17 /15:26

Europos Sąjunga atsisako sankcijų Rusijai dėl Sirijos idėjos

Europos Sąjunga nesvarsto galimybės paskelbti Rusijai sankcijų dėl jos vaidmens Sirijoje, bet galimos tolesnės priemonės prieš Maskvos sąjungininką Damaską, pirmadienį pareiškė Bendrijos išorės politikos vadovė Federica Mogherini.
Jeanas Asselbornas
Jeanas Asselbornas / „Scanpix“/AP nuotr.

„To nėra pasiūliusi nė viena šalis narė“, – M.Mogherini atsakė į klausimą dėl galimų priemonių prieš Maskvą, atvykusį į ES užsienio reikalų ministrų susitikimą. Numatoma, kad šiame susitikime daugiausiai dėmesio bus skirta Sirijos krizei.

„Tačiau taikome sankcijas Sirijos režimui ir, aišku, vyksta diskusijos, dėl (sankcijų išplėtimo), kuris gali būti įmanomas“, – pridūrė buvusi Italijos užsienio reikalų ministrė.

Šie F.Mogherini komentarai, atrodo, skiriasi nuo anksčiau JAV ir Britanijos išsakyto perspėjimo, kad Vakarų šalys svarsto galimybę paskelbti sankcijas prieš ekonominius taikinius Sirijoje ir Rusijoje dėl Alepo miesto apsiausties.

ES jau taiko Rusijai skaudžias sankcijas dėl krizės Ukrainoje, o daugelis Bendrijos narių nelinkusios dar labiau aštrinti padėties ir didinti spaudimo Maskvai.

„Nemanau, kad būtų vaisinga mums dabar ištisas valandas diskutuoti, ar spręstume dėl sankcijų Rusijai, o jeigu spręstume – kaip ir kada“, – sakė Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas.

„Visų pirma nerasime konsensuso, o antra – ir esu tuo įsitikinęs – kad dabar tam nėra tinkamas laikas ir kad tai duotų priešingų rezultatų“, – pridūrė jis.

Vokietija dėl sankcijų nusiteikusi skeptiškai

ES jau taiko Rusijai skaudžias sankcijas dėl krizės Ukrainoje, o daugelis Bendrijos narių nelinkusios dar labiau aštrinti padėties ir didinti spaudimą Maskvai.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris pareiškė, kad sankcijos nepadės pagerinti civilių gyventojų padėties Alepe.

„Ne tik aš skeptiškai žiūriu į sankcijas“, – sakė ministras ir pridūrė, kad derybos „vis dar yra geriausia galimybė“.

Tačiau kiti ministrai išsakė poziciją, jog būtina didinti spaudimą Rusijai ir Sirijos prezidentui Basharui al Assadui, kad būtų sustabdytos skerdynės Alepe.

Britų užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas, kuris sekmadienį vakare Londone buvo susitikęs su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry, sakė, kad žmonijai turėtų būti gėda dėl įvykių Alepe.

Pasak jo, pirmadienio derybose turėtų būti kalbama apie tai, kaip „išlaikyti spaudimą B.al Assado režimui ir jo lėlininkams rusams“.

„Kreipiuosi į Rusijos žmones ir prašau pasirinkti kitą kelią ir grąžinti mus prie derybų stalo“, – sakė B.Johnsonas.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault savo ruožtu sakė, kad ministrai „išnagrinės visas galimybes, kaip reikšmingai padidinti spaudimą B.al Assado režimui ir jo sąjungininkams“.

Šeštadienį Lozanos mieste Šveicarijoje buvo surengtos JAV, Rusijos ir Sirijos kaimyninių valstybių pasiuntinių derybos. Susitikime, kuriame dalyvavo ir J.Kerry bei Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas, nepavyko pasiekti jokio persilaužimo.

ES jau taiko griežtas sankcijas Sirijai, įskaitant naftos ir ginklų embargus, taip pat suvaržymus daugiau nei 200 fizinių ir 70 juridinių asmenų.

Pirmadienį per naujus antskrydžius Alepe žuvo mažiausiai 12 civilių gyventojų, o žuvusiųjų per parą skaičius padidėjo iki 45.

Iš viso konfliktas jau nusinešė beveik 300 tūkst. gyvybių, o pusę visų Sirijos gyventojų privertė palikti savo namus. Daugelis šių žmonių pabėgo iš šalies.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius