-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Sąjunga grasina Nikaragvai sankcijomis dėl teisių pažeidimų

Europos Sąjunga pirmadienį įspėjo krizės krečiamą Nikaragvą, kad yra pasirengusi imtis jos atžvilgiu sankcijų dėl griežtų priemonių prieš žiniasklaidą ir pilietinės visuomenės grupes.
Demonstracija Nikaragvoje
Demonstracija Nikaragvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bendrija pabrėžė, kad Nikaragva pažeidžia pagrindines teises.

Nikaragvos prezidento Danielio Ortegos vyriausybė panaikino žmogaus teisių organizacijoms išduotus leidimus, surengė reidų į nepriklausomų žiniasklaidos priemonių redakcijas, taip pat išsiuntė iš šalies tarptautines inspektavimo misijas.

Briuselyje susitikę ES ministrai pasmerkė šiuos Managvos žingsnius, kurių buvo imtasi po griežtų veiksmų gatvių protestams numalšinti.

„Pastarosios priemonės, nukreiptos prieš pilietinės visuomenės organizacijas ir nepriklausomą žiniasklaidą, yra dar vienas smūgis demokratijai, žmogaus teisėms ir pilietinėms teisėms, gilinantis politinę ir socialinę krizę“, – pažymėjo 28 šalių ministrai.

Pastarieji D. Ortegos vyriausybės veiksmai sukuria aplinką, kurioje kyla grėsmė pagrindinėms teisėms, tokioms, kaip žodžio laisvė ir teisė į sąžiningą teismą.

„ES toliau atidžiai stebės padėtį ir pabrėžia savo pasirengimą visais turimais politiniais instrumentais prisidėti prie taikaus dabartinės krizės sureguliavimo, taip pat reaguoti į blogėjančią situaciją dėl žmogaus teisių ir teisinės valstybės principų“, – rašoma pareiškime, užsimenant apie sankcijų galimybę.

Žmogaus teisių gynėjai sako, kad nuo balandžio, kai Managvoje kilo antivyriausybinių protestų banga, saugumo pajėgoms malšinant neramumus žuvo daugiau nei 320 žmonių, 600 buvo areštuoti, o tūkstančiai pabėgo iš šalies.

Praėjusią savaitę grupė jaunų protestuotojų nepaisydami vyriausybės draudimo susirinko į demonstraciją, tačiau buvo greitai išvaikyti policijos.

Nacionalinis dienraštis „La Prensa“ savo penktadienio numerį išleido su tuščiu pirmuoju puslapiu – tai buvo protestas prieš vyriausybės suvaržymus popieriaus ir dažų pristatymams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius