-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Sąjunga įsteigė greitojo reagavimo medicinos tarnybą

Europos Sąjunga pirmadienį įsteigė savo medicinos tarnybą, siekdama greičiau atsakyti į tokius iššūkius kaip neseniai kilęs Ebolos viruso protrūkis, kuri veiks Bendrijos teritorijoje ir už jos ribų.
Christas Stilianidis (viduryje)
Christas Stilianidis (viduryje) / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Europos medicinos koprusas (European Medical Corps) suteiks daug greitesnio ir daug efektyvesnio ES atsako į sveikatos krizes galimybę“, – sakė ES humanitarinės pagalbos komisaras Christas Stilianidis, vadovavęs tarnybos inauguracinėms iškilmėms Briuselyje.

„Mes turime išmokti pamoką iš reagavimo į Ebolą; pagrindinis sunkumas buvo medikų komandų mobilizavimas“, – nurodoma eurokomisaro pareiškime.

Per šią instituciją ES valstybės ir kitos joje dalyvaujančios Europos šalys galės skubiai dislokuoti savo medikų komandas ir skirti lėšas būtiniausiems atvejams, „taip užtikrinant greitesnį ir iš anksto suplanuotą atsaką“, nurodoma pareiškime.

Tarnybos resursus gali sudaryti greitosios pagalbos medikų komandos, visuomenės sveikatos ir medicinos koordinavimo ekspertai, mobilios biologinės saugos laboratorijos, evakuaciniai lėktuvai su medicinine įranga ir logistinės pagalbos komandos.

Šis naujas „savanoriškas išteklių sutelkimas“ bus dalis dabar jau veikiančio ES civilinės saugos mechanizmo, kuris jau veikia atsakant į stichines nelaimes.

Europos Sąjunga pripažįsta, kad didžiausią iššūkį per Ebolos viruso protrūkį Afrikos šalyse kėlė greitas medicinos darbuotojų dislokavimas ir logistikos bei vadybos problemų sprendimas.

Kol kas savo žmogiškus išteklius ir įrangą šiam projektui pažadėjo skirti devynios ES šalys – Belgija, Čekija, Suomija, Prancūzija, Liuksemburgas, Vokietija, Ispanija, Švedija ir Nyderlandai.

Europos medicinos tarnyboje dalyvausiančios komandos bus atestuotos Briuselio, siekiant užtikrinti „griežtus kokybės kriterijus“ ir įsitikinti, kad darbuotojai yra apmokyti dirbti tarptautinėse reagavimo operacijose, o pačios komandos gali gauti ES finansinę pagalbą.

Misijos vietose tokios komandos turės atsiskaityti bendrai koordinavimo komandai, kuriai vadovaus arba nelaimės ištiktos valstybės vadovybė, arba Jungtinių Tautų koordinavimo sistema.

Eurokomisaras Ch.Stilianidis paragino daugiau šalių dėtis prie naujųjų medikų pajėgų, kad „ES galėtų patenkinti augančius poreikius ir geriau pasiruošti bet kokiai nelaimei“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius