Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Europos Sąjunga: Jungtinė Karalystė privalo įgyvendinti išstojimo sutartį

Jungtinė Karalystė privalo vykdyti savo įsipareigojimą įgyvendinti „Brexito“ sutartį, sekmadienį pareiškė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis ir įspėjo, jog ant kortos yra pastatyta šalies tarptautinė reputacija.
JK ir ES vėliavos
JK ir ES vėliavos / „Scanpix“ nuotr.

Londonui rengiant įstatymo projektą, kuriuo gali būti atmestas sunkiai suderėtas kompromisas dėl Airijos sienos su Jungtinei Karalystei priklausančia Šiaurės Airija, Ch. Michelis tai parašė tviteryje po pokalbio telefonu su Airijos ministru pirmininku Michealu Martinu.

„Atėjo laikas Jungtinės Karalystės vyriausybei vykdyti savo įsipareigojimus. Ant kortos yra pastatytas Jungtinės Karalystės parašo tarptautinis patikimumas“, – parašė Ch.Michelis.

„Išstojimo sutartis turi būti visapusiškai įgyvendinta, turi būti užtikrinta taika ir stabilumas Airijoje ir išsaugotas bendrosios rinkos vientisumas“, – pridūrė jis.

Jungtinės Karalystės vyriausybė trečiadienį pristatė siūlomą naują teisės aktą „Brexito“ sutarčiai perrašyti – įstatymo projektą, kuris kelia didelį nerimą Briuselyje, taip pat buvusiems Jungtinės Karalystės ministrams pirmininkams ir dabartinio premjero Boriso Johnsono parlamentarams.

Pagal Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES sutartį Šiaurės Airija turės specialų statusą, kuriuo siekiama užtikrinti, kad nebūtų sugrąžinta „kietoji“ siena tarp šios teritorijos ir ES priklausančios Airijos. Tokios sienos nebuvimas numatytas 1998 metų taikos sutartyje, kuri užbaigė tris dešimtmečius trukusį kraujo liejimą.

Tačiau B.Johnsonas šeštadienį apkaltino ES grasinimais išardyti Jungtinę Karalystę įvedant maisto „blokadą“ tarp Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier sekmadienį pareiškė, jog protokolas dėl Airijos ir Šiaurės Airijos „nekelia grėsmės Jungtinės Karalystės vientisumui“.

„Šį trapų kompromisą“ su B.Johnsonu ir Jungtinės Karalystės vyriausybe „suderinome siekdami išsaugoti taiką ir stabilumą Airijos saloje“, parašė jis tviteryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius