Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Europos Sąjunga ragina JAV ir Rusiją išsaugoti branduolinę sutartį

Europos Komisija pirmadienį paragino Jungtines Valstijas ir Rusiją derėtis dėl Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (INF) išsaugojimo, prezidentui Donaldui Trumpui paskelbus, kad Vašingtonas ketina iš jos trauktis.
Donaldas Trumpas ir Vladimiras Putinas
Donaldas Trumpas ir Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Europos Sąjungos pagrindinė vykdomoji institucija pabrėžė, kad pastaruosius tris dešimtmečius ši sutartis buvo vienas iš Europos gynybos kertinių akmenų.

„JAV ir Rusijos Federacijai reikia išsaugoti konstruktyvų dialogą, kad išsaugotų šią sutartį ir užtikrintų visišką ir patikimą (jos) vykdymą“, – sakė EK atstovė Maja Kocijančič žurnalistams.

Pasak jos, ši sutartis taip pat svarbi Europos ir pasaulio saugumui.

„Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartis Europoje prisidėjo prie Šaltojo karo nutraukimo, branduolinio ginklavimosi varžybų nutraukimo. Jau 30 metų nuo savo įsigaliojimo ji yra vienas Europos saugumo architektūros kertinių akmenų“, – kalbėjo M.Kocijančič.

„Šios sutarties dėka išmontuota ir patikimai sunaikinta beveik 3 tūkst. raketų su branduolinėmis ir įprastomis galvutėmis“, – informavo ES užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini atstovė.

„Ji taip pat sudaro svarbią dalį įsipareigojimų, prisiimtų pagal Branduolinio ginklo neplatinimo sutartį“, – pridūrė ji.

Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) 1987 metais pasirašė tuometinis JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir Sovietų Sąjungos lyderis M.Gorbačiovas. Sutartis eliminavo vidutinio nuotolio nuo žemės paleidžiamas balistines ir sparnuotąsias raketas.

Buvęs SSRS prezidentas M.Gorbačiovas sekmadienį pareiškė, kad „šių susitarimų atsisakymas... rodo išminties trūkumą“ ir „yra klaida“.

D.Trumpo administracija skundžiasi, kad Maskva jau daug metų pažeidinėja šį susitarimą, pagal kurį JAV ir Rusijai draudžiama turėti, gaminti ir bandyti nuo žemės paleidžiamas sparnuotąsias branduolines raketas, galinčias nuskrieti 500–5 500 kilometrų.

Maskva ne kartą atmesdavo teiginius, kad ji pasigamino tokių raketų arba jas išbandė.

Paklausta, ar ES pritaria JAV požiūriui, kad dėl sutarties žlugimo yra kalta Rusija, M.Kocijančič dar kartą paragino siekti dialogo.

„Žinoma, kad mes tikimės, jog Rusijos Federacija atsakys į susirūpinimą keliančius klausimus dėl visiško ir skaidraus šios sutarties laikymosi“, – pareiškė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius