Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Sąjungos aplinkos ministrai: gamtos išsaugojimas kainuoja

Šiandien ir rytoj Vilniuje vyksta ministrų, atsakingų už aplinką ir klimato kaitą, neformalioji taryba. Susitikimuose dalyvauja ministrai ir delegacijų vadovai iš visų Europos Sąjungos valstybių narių, kandidačių ir kitų Europos šalių, Europos Parlamento, Europos investicijų banko ir kitų Europos institucijų atstovai.
Valentinas Mazuronis
Valentinas Mazuronis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiandien ministrai aptarė gamtinio kapitalo ir biologinės įvairovės finansavimo ir integravimo į kitų sektorių politikos klausimus. Juos svarstant Europos Komisijai atstovavo aplinkos komisaras Janezas Potočnikas.

Diskusija vyko Lietuvos parengto ir išplatinto dokumento pagrindu. Susitikimo dalyviai nubrėžė gaires tolimesniam Europos Sąjungos ir jos valstybių narių darbui užtikrinti finansuojant gamtos ir biologinės įvairovės apsaugą.

„Turime pripažinti, kad bioįvairovė Europoje ir pasaulyje nyksta precedento neturinčiais tempais ir mes esame šio proceso liudininkai“, – pradėdamas posėdį sakė aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.  „Ambicingi tikslai iki 2010 m. sustabdyti biologinės įvairovės nykimo tempus pasaulyje nebuvo pasiekti, nes daugelyje viešosios politikos sektorių trūksta motyvų šiam tikslui pasiekti ir problemos masto suvokimo“, – sakė ministras V. Mazuronis.

Per diskusijas pritarta, kad dėl biologinės įvairovės nykimo gali susilpnėti ekosistemų atsparumas ir pablogėti žmonių gerovė.

Susitikime ne kartą buvo pabrėžta su biologine įvairove susijusių prioritetų ir veiklų integravimo į kitų sektorių politikas būtinybė, kaip ir tai, kad tinkamas finansavimas šioms sritims galės būti užtikrintas tik sutelkus  ES ir nacionalinius finansinius išteklius.

Vieningai pripažinta, kad investicijos į gamtinį kapitalą, įskaitant „Natura 2000“ teritorijas, žaliąją infrastruktūrą ir jos atkūrimą, artimiausius septynerius metus turi būti visų ES valstybių prioritetu.

Sutarta, kad svarbu stebėti, ar bioįvairovės išsaugojimui skiriamos lėšos yra tinkamai panaudojamos. Ministrai taip pat pabrėžė, kad svarbu vykdyti ES tarptautinius įsipareigojimus saugant biologinę įvairovę.

Neformalaus susitikimo pietų metu Europos šalių aplinkos ministrai šiandien dar aptars galimą skalūninių dujų Žvalgymo ir gavybos  poveikį aplinkai ir ES  numatomus veiksmus šioje srityje. Po pietų susitikimo dalyviams bus pristatytas  sėkmingas biologinės įvairovės išsaugojimo Lietuvoje pavyzdys – Pavilnių regioninis parkas ir jame esanti unikali Pūčkorių atodanga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius