Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Sąjungos politikai supyko dėl Donaldo Trumpo pastabų apie „Brexit“

Europos Sąjungos įstatymų leidėjai trečiadienį pasipiktino išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo komentarais, kad Didžiosios Britanijos sprendimas palikti Bendriją galiausiai bus puikus dalykas ir kad daugiau šalių paseks jos pavyzdžiu.
Guyus Verhofstadtas
Guyus Verhofstadtas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tai beprotiška“, – sakė didžiausios Europos Parlamente liberalų frakcijos ALDE lyderis Guyus Verhofstadtas. Jis pareiškė tokius pareiškimus laikąs kišimusi į Europos politiką ir pareikalavo daug griežtesnės ES reakcijos.

„Kas nutiktų Jungtinėse Valstijose, kai Europos lyderiai imtų kalbėti: „Oi, manome, kad Kalifornija atsiskirs“, – retoriškai klausė jis ir pridūrė, kad Vašingtonas tuoj pat išsikviestų ES ambasadorių ir jį išbartų.

Centro dešiniosios Europos liaudies partijos (EPP) frakcijos, kuri yra didžiausia Europos Parlamente, lyderis Manfredas Weberis sakė, kad niekas neturėtų nuvertinti ES kaip ekonomikos milžinės pasaulinėje arenoje.

„Noriu pabrėžti, kad ekonomikos požiūriu ES yra tokia pat didelė kaip ir JAV“, – pareiškė M.Weberis.

Savaitgalį per interviu su dviem Europos laikraščiais D.Trumpas pareiškė, kad jam nerūpi, išliks ES vientisa ar ne. Tokia jo pozicija ryškiai skiriasi nuo kadenciją baigiančio Baracko Obamos administracijos, per Britanijos referendumą raginusios britus balsuoti už pasilikimą Bendrijoje.

„Manau, kad išlaikyti ją vientisą nebus taip lengva, kaip daugelis mano“, – sakė D.Trumpas.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Pasak respublikono, britų išėjimas iš ES „galiausiai bus puikus dalykas“.

ES narių sostinėse D.Trumpo interviu nebuvo sutiktas palankiai, nes jame buvo kritikuojama ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, ir Europos šalys – NATO sąjungininkės.

„Privalome pasakyti tiems, kas grasina europiečiams, ypač Europos kompanijoms, kad mes taip pat galime JAV kompanijoms užduoti sudėtingų klausimų“, – sakė M.Weberis, kurio partija yra artimai susijusi su A.Merkel.

„Jeigu JAV sako „Pirmiausia – JAV“, tai ir mums galima sakyti „Pirmiausia – Europa“, – pareiškė jis.

Ir M.Weberis, ir G.Verhofstadtas sakė, kad D.Trumpo prezidentavimas turėtų paskatinti ES imtis veiksmų ir priversti ją pademonstruoti daugiau vienybės.

Visgi ES Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sakė, kad džiaugtis dar per anksti.

„Bijau, kad turėsime pernelyg daug galimybių pakomentuoti jau ne išrinktojo JAV prezidento, o prezidento D.Trumpo žodžius“, – įstatymų leidėjams trečiadienį sakė D.Tuskas. „Bijau, kad tai bus kasdienis mūsų darbas“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius