-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Sąjungos smūgis Donaldui Trumpui: tokia Amerika yra grėsmė

Europos Sąjungos prezidentas lenkas Donaldas Tuskas antradienį paskelbė, kad naujojo JAV lyderio Donaldo Trumpo veiksmai verčia Ameriką grėsme Europai, skelbia CNN.
Donaldas Trumpas.
Donaldas Trumpas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vardydamas grėsmes Europos Sąjungai, D.Tuskas naująją Baltųjų rūmų administraciją paminėjo kartu su Kinija, Rusija, terorizmu ir radikaliu islamu.

Jo teigimu, „nerimą keliantys naujosios administracijos pareiškimai verčia ateitį labai nenuspėjama“.

„Pasikeitimai Vašingtone stato Europos Sąjungą į nepatogią situaciją, nes naujoji administracija, panašu, pasirengusi suabejoti 70 metų JAV vykdyta politika“, – rašoma D.Tusko laiške ES narių politiniams lyderiams.

D.Trumpas per rinkimų kampaniją ir po jos vadino NATO Aljansą „atgyvena“, 28 valstybių Europos Sąjungą įvardijo kaip „Vokietijos mašiną“ ir viešai aiškino, kad jo verslo patirtis su Europos verslininkais buvo labai prasta.

Baiminamasi, kad tokie naujojo Vakarų pasaulio galingiausios valstybės lyderio komentarai prisidės prie Rusijos interesų skaldyti NATO ir ES.

Nerimą kelia euroskeptiškas strategas

Didelį nerimą Europos lyderiams kelia specialiojo D.Trumpo patarėjo Steve'o Bannono pozicija Baltuosiuose rūmuose. Didelę įtaką prezidentui turintis strategas puoselėja euroskeptiškus jausmus ir ketina plėsti savo „Breitbart News“ imperiją į ES valstybes, paremdamas politinius radikalus.

Diplomatiniuose sluoksniuose jau kalbama apie tai, kad „Breitbart News“ netikslių naujienų ir sąmokslo teorijų „kokteilis“ gali prisidėti prie politinių suiručių Europos Sąjungoje.

„Tusko laiškas kalba apie pagrindinį iššūkį Europai – Trumpo skepticizmą“, – teigė Atlanto Tarybos ekspertė Fran Burwell.

„Bet dar vienas iššūkis yra Bannonas, kuris artimas tokioms populistinėms lyderėms kaip Marine Le Pen“, – pridūrė jis, turėdamas galvoje Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų „Nacionalinio Fronto“ vadovę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Bannonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Bannonas

Stebina politikos kaita

„Dramatiška Tusko kalba nėra tai, ko buvo galima tikėtis“, – aiškino buvęs Austrijos diplomatas, o dabar Carnegie instituto analitikas Stefanas Lehne.

„Bet aš galiu suprasti, kodėl. Trumpo politika Europos Sąjungos atžvilgiu yra beprecedentė“, – konstatavo jis.

„Dabar turime reikalų su prezidentu, kuris nieko prieš, kad Europos Sąjunga subyrėtų“, – kalbėjo S.Lehne.

„Kiekvienas britas ir europietis buvo pratinamas tikėtis, kad amerikiečiai imsis tarptautinių krizių sprendimo iniciatyvos. Dabar turime reikalų su prezidentu, kuris nieko prieš, kad Europos Sąjunga subyrėtų“, – kalbėjo S.Lehne.

Austrų analitikas nemažai vilčių deda į D.Trumpo kabinetų narių įtaką ir mano, kad naujasis valstybės sekretorius Rexas Tillersonas galėtų padiktuoti kitokią retoriką.

„Jis turi kitokį požiūrį į tarptautinę politiką nei Trumpas. Trumpas turės dirbti su savo kabinetu ir tam tikrais atvejais klausyti jų nuomonės. Tai, ką matėme per pirmąsias savaites, yra šiek tiek klaidinantis vaizdas, nes kol kas jo nuomonę formuoja tik labai mažas ratas žmonių, kuris išsiplės“, – teigė S.Lehne,

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius