-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 21 /16:42

Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra pradeda pirmą operaciją už ES ribų

Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra (FRONTEX), bendradarbiaudama su Albanijos valdžios institucijomis, antradienį pradeda pirmąją bendrą operaciją Europos Sąjungai nepriklausančios kaimyninės šalies teritorijoje – tarnyba prie Graikijos ir Albanijos sienos dislokuos savo būrius, prie kurių prisijungs ir albanų sienos apsaugos pareigūnai, pranešė Europos Komisijos spaudos tarnyba.
„Frontex“
„Frontex“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie „pirmosios bendros operacijos ES nepriklausančioje kaimyninėje teritorijoje“ pradžią Tiranoje oficialiai paskelbė Europos Sąjungos migracijos komisaras Dimitris Avramopulas ir FRONTEX vadovas Fabrice'as Leggeri.

Pasak D.Avramopulo, pasiektas susitarimas yra „svarbus ES bendradarbiavimo regione etapas“.

„Europos sienų ir pakrančių apsaugos būrius pirmąkart siunčiame už ES ribų ir taip atverčiame visiškai naują mūsų bendradarbiavimo migracijos ir sienų valdymo klausimais su Albanija ir visu Vakarų Balkanų regionu puslapį“, – buvo sakoma D. Avramopulo pranešime.

„Tai viską keičiantis, istorinis, šį regioną prie ES priartinantis žingsnis. Bendradarbiausime koordinuodami veiksmus ir vieni kitiems padėsime spręsti bendrus uždavinius, pavyzdžiui, kaip geriau valdyti migraciją ir apsaugoti mūsų bendras sienas“, – pridūrė jis.

F.Leggeri pabrėžė, kad šis bendradarbiavimas neturi griežtai nustatyto termino ar mandato.

Prie Albanijos ir Graikijos sienos dirbs 15 pareigūnų, 16 patrulių automobilių ir vienas autofurgonas su termovizoriumi iš 12 ES valstybių.

Pasak Albanijos vidaus reikalų ministro Sandero Lleshi, nelegaliai į Albaniją iš Graikijos patenkančių nelegalių migrantų skaičius išaugo šešis kartus, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Tačiau tikslių skaičių ministras nepateikė.

Nors Albanija nėra galutinis migrantų kelionės tikslas, kai kurie jų renkasi šią Vakarų Balkanų šalį keliaudami toliau į Šiaurės Europą.

Panašūs susitarimai dėl bendrų operacijų yra pasirašyti su Šiaurės Makedonija, Serbija, Bosnija ir Hercogovina bei Juodkalnija.

Albanija tikisi šiais metais pradėti derybas dėl stojimo į ES.

Europos Komisija nurodė, kad galutinė atsakomybė už savo sienų apsaugą tenka Albanijai, bet FRONTEX pajėgos gali teikti ir techninę, ir operatyvinę paramą ir pagalbą. Agentūros būriai galės padėti Albanijos sienos apsaugos pareigūnams, be kita ko, vykdyti patikrinimus kertant sieną perėjimo punktuose ir užkirsti kelią neteisėtam atvykimui.

Remdamiesi Europos Komisijos pasiūlymu, Europos Parlamentas ir Taryba šiemet jau susitarė sustiprinti Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros įgaliojimus, kad ji pajėgtų reaguoti į bendrus migracijos ir sienų valdymo iššūkius, su kuriais susiduria Europa. Taip sudarytos sąlygos vykdyti bendras operacijas ir dislokuoti pareigūnus ES nepriklausančiose ir nekaimyninėse šalyse, pažymėjo Europos Komisija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius