-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Taryba perspėjo Turkiją dėl suimto filantropo Osmano Kavalos padėties

Žmogaus teises ginanti Europos Taryba ketvirtadienį primą kartą pagarsino pradėti drausminę procedūrą prieš Turkiją už tai, kad ji neįvykdė teismo nurodymo paleisti filantropą ir verslininką Osmaną Kavalą.
Osmano Kavalos atvaizdas
Osmano Kavalos atvaizdas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

63 metų O. Kavala, kuris yra pilietinės visuomenės aktyvistas ir prezidento Recepo Tayyipo Erdogano kritikas, kalėjime yra nuo 2017 metų, kai buvo suimtas. Jam pareikšta daugybė vis keičiamų kaltinimų, susijusių su nesėkmingu 2016 metų puču ir 2013 metais vykusiais protestais prieš prezidentą.

Jis iki šiol tebėra kalėjime, nors 2019 metais Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) išaiškino, jog O. Kavala turi būti paleistas, nes yra kalinamas tik siekiant jį nutildyti.

Europos Tarybos ministrų komitetas, atsakingas už EŽTT nutarčių vykdymo priežiūrą, dabar pirmą kartą pagrasino prieš Turkiją pradėti procedūrą dėl pažeidimo, pastarajai neįvykdžius teismo nutarties paleisti O. Kavalą.

Komiteto pareiškime sakoma, kad „tebesitęsiantis savavališkas O. Kavalos kalinimas“ yra „akivaizdus Turkijos įsipareigojimų pagal Europos Žmogaus teisių konvenciją pažeidimas, „nepriimtinas valstybėje, kurioje laikomasi teisinės valstybės principų“.

Komiteto pareiškime priduriama, kad jie užtikrins EŽTT nutarties vykdymą „visomis šiai organizacijai galimomis priemonėmis, įskaitant pažeidimo nagrinėjimo procedūrą, jeigu tai bus būtina“.

Ši procedūra gali baigtis valstybės narės teisės balsuoti ir narystės Europos Taryboje suspendavimu, nurodė „Human Rights Watch“.

Turkija yra Europos Tarybos narė nuo 1950 metų.

Stambulo teismas gegužę dar kartą pratęsė O. Kavalos suėmimą, nors jis nėra įvykdęs jokio nusikaltimo. Elgesį su juo aktyvistas lygina su parodomuoju nacių teismo procesu.

R. T. Erdoganas ne kartą yra kaltinęs O. Kavalą, esą jis yra JAV milijardieriaus ir filantropo George'o Soroso agentas Turkijoje.

Žmogaus teisių gynėjai taip pat ragina Turkiją paleisti buvusį prokurdiškos partijos lyderį Selahattiną Demirtasą, kuris yra kalinamas nuo 2016 metų lapkričio, nepaisant jį paleisti nurodžiusios EŽTT nutarties.

Europos Taryba anksčiau tik kartą yra pradėjusi pažeidimo nagrinėjimo procedūrą dėl EŽTT nutarties neįgyvendinimo prieš savo narę – Azerbaidžaną – 2017 metais dėl nutarties opozicijos aktyvisto Ilgaro Mammadovo byloje.

I. Mammadovas išėjo iš Azerbaidžano kalėjimo 2018 metų rugpjūtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius