Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Europos Taryba sunerimusi dėl Lenkijos ketinimų pasitraukti iš Stambulo konvencijos

Europos Taryba sekmadienį pareiškė esanti „sunerimusi“, kad Lenkijos dešiniųjų vyriausybė ketina pasitraukti iš svarbios tarptautinės sutarties, kuria siekiama kovoti su smurtu prieš moteris.
Lenkija
Lenkija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lenkijos teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro savaitgalį pareiškė pirmadienį pradėsiantis oficialų procesą dėl pasitraukimo iš Stambulo konvencijos – pirmosios pasaulyje įpareigojančios priemonės, kuria siekiama užkirsti kelią ir kovoti su smurtu prieš moteris, pradedant išprievartavimu santuokoje ir baigiant moterų lytinių organų žalojimu.

Ankstesnė Lenkijos centristinė vyriausybė sutartį pasirašė 2012 metais. Sutartis buvo ratifikuota 2015 metais – tuomet Z. Ziobro ją pavadino „išsigalvojimu, feministine išmone, kuria siekiama pateisinti gėjų ideologiją“.

Sutartį inicijavo Europos Taryba – seniausia žemyno žmogaus teisių organizacija, kurios generalinė sekretorė Marija Pejčinovič Burič pasmerkė Lenkijos dešiniojo sparno valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) ketinimą pasitraukti iš sutarties.

„Pasitraukimas iš Stambulo konvencijos smarkiai nuliūdintų ir taptų dideliu žingsniu atgal saugant moteris nuo smurto Europoje“, – sakoma jos sekmadienio pranešime.

„Jei yra kokių klaidingų ar nesusipratimų dėl konvencijos, esame pasirengę juos išsiaiškinti konstruktyviame dialoge“, – pridūrė ji.

Apytiksliai du tūkstančiai žmonių penktadienį dalyvavo eitynėse Lenkijos sostinėje Varšuvoje protestuodami prieš vyriausybės planus pasitraukti iš konvencijos, o kai kurie protesto dalyviai skandavo „Sustabdykite smurtą prieš moteris“.

Keli Europos Parlamento nariai taip pat pasipiktino tokiu sprendimu, o socialistų ir demokratų frakcijos lyderė Iratxe Garcia Perez pavadino sprendimą „gėdingu“.

„Palaikau Lenkijos piliečius, kurie išėjo į gatves reikalauti pagarbos moterų teisėms“, – tviteryje parašė I.G.Perez.

ES parlamento grupės „Atsinaujinanti Europa“ lyderis, buvęs Rumunijos ministras pirmininkas Dacianas Ciolosas tviteryje parašė: „Kovos su Stambulo konvencija kaip konservatyvumo demonstravimo priemonės naudojimas yra naujas apgailėtinas kai kurių „PiS“ vyriausybės narių žingsnis“.

Jo kolega europarlamentaras ir buvęs Belgijos premjeras Guy Verhofstadtas teigė, kad sprendimas yra „skandalingas“, pridurdamas, kad „smurtas nėra tradicinė vertybė“.

„Scanpix“/AP nuotr./Guy Verhofstadtas
„Scanpix“/AP nuotr./Guy Verhofstadtas

Europos Taryba pabrėžė, kad „vienintelis Stambulo konvencijos tikslas“ yra kova su smurtu prieš moteris ir šeimoje.

Sutartyje nėra aiškiai minimos homoseksualų santuokos.

Visgi tai nesustabdė neigiamos Vengrijos ir Slovakijos reakcijos – pastarosios šalies parlamentas atmetė sutartį, tvirtindamas (be įrodymų), kad ji prieštarauja šalies konstituciniam santuokos kaip heteroseksualios sąjungos apibrėžimui.

Strasbūre įsikūrusi Europos Taryba, kuri veikia nepriklausomai nuo Europos Sąjungos, neturi įpareigojančių galių, tačiau vienija 47 valstybes nares, rengdama rekomendacijas dėl teisių ir demokratijos išsaugojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius