-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos teismas: naujienų svetainės neatsako už įžeidžius skaitytojų komentarus

Interneto naujienų svetainės nėra atsakingos už „įžeidžiančius ir šiurkščius“ jų skaitytojų komentarus, antradienį išaiškino Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT), užbaigęs vienai Vengrijos svetainei dėl užgaulių žinučių jos forumuose iškeltą bylą.
EŽTT
EŽTT / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Byla susijusi su naujienų svetaine Index.hu ir joje skaitytojų paskelbtais piktais komentarais apie vieną nekilnojamo turto firmą.

„Tokie žmonės tegul apsiš*ka ir tegul krenta negyvi, visus savo pinigus išleidę savo motinų kapams“, – rašė vienas komentatorius.

Atsakydama nekilnojamo turto firma, kurios pavadinimas teismo nutartyje neminimas, pateikė ir laimėjo ieškinį vietos teisme prieš minėtą naujienų svetainę ir Vengrijos interneto bendrovių asociaciją dėl nepadorių komentarų publikavimo.

Index.hu sakė iš karto pašalinusi užgaulius komentarus, kai tik jie buvo pažymėti, ir ji negali atsakyti už visų skaitytojų žinučių turinį.

Svetainės teisininkai teisme sakė, kad naujienų svetainės kaltės dėl komentarų pripažinimas „turėtų rimtų neigiamų pasekmių išraiškos laisvei ir demokratiškam atvirumui šiame Interneto amžiuje“.

EŽTT palaikė šį argumentą ir jo teisėjai nusprendė, kad Vengrijos teismai nesugebėjo rasti pusiausvyros tarp poreikio išvengti piktnaudžiavimo ir teisės į išraiškos laisvę.

„Net būdami įžeidžiantys ir vulgarūs šie inkriminuojami komentarai nėra akivaizdžiai neteisėta kalba; jie tikrai neprilygsta neapykantos kurstymui arba smurto kurstymui“, – nutarė teisėjai.

Vengrija nuolat sulaukia teisių gynėjų kritikos dėl žiniasklaidos padėties šalyje, o Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas yra kaltinamas spaudos kontrole.

2011 metais premjeras įdiegė naujus žiniasklaidos įstatymus, įkūrė įtakingą reguliavimo instituciją ir centralizavo valstybinės žiniasklaidos kanalus.

2014 metais buvo įvestas naujas žiniasklaidos mokestis, kuriuo, pasak vyriausybės kritiku, buvo siekiama nutildyti opozicines žiniasklaidos priemones ir išstumti užsienio transliuotojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius