Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Teismas pasmerkė Rusiją dėl Gario Kasparovo sulaikymo 2007 metais

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) antradienį pasmerkė Rusiją už buvusio šachmatų čempiono ir opozicijos aktyvisto Gario Kasparovo sulaikymą prieš opozicijos organizuotą demonstraciją 2007 metais. „Jo laisvės atėmimas pripažintas nepateisinamu jokiais teisėtais tikslais“, – pareiškė Strasbūre įsikūręs EŽTT.
Garis Kasparovas
Garis Kasparovas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ši byla yra susijusi su 2007 metų gegužės 18 dienos įvykiu, kai G.Kasparovas buvo sulaikytas Maskvos Šeremetjevo oro uoste, iš kurio ruošėsi skristi į Samaros miestą vakarinėje Rusijoje ir dalyvauti demonstracijoje per Europos Sąjungos ir Rusijos viršūnių susitikimą.

Oro uoste pareigūnai atėmė iš G.Kasparovo pasą ir bilietą, o paskui nuvedė į policijos nuovadą, kur pralaikė penkias valandas aiškindamiesi, ar jo bilietas nebuvo padirbtas.

G.Kasparovui buvo uždrausta išeiti iš nuovados, kurios duris saugojo ginkluotas pareigūnas, todėl jis pavėlavo į skrydį ir nespėjo į demonstraciją.

„Nors pareigūnai tvirtino, kad jie tyrė įtarimus ponui Kasparovui dėl dokumentų klastojimo, nėra jokių kokio nors klastojimo įrodymų, net nekalbant apie tai, kad pareigūnai neturėjo pagrįstų įtarimų, jog jis būtų padaręs tą nusikaltimą“, – pareiškė EŽTT.

„Atsižvelgiant į tai, kad jo sulaikymas buvo neteisėtas arba nepagrįstas, Teismas nusprendė, kad jam buvo neteisėtai sutrukdyta dalyvauti demonstracijoje“, – sakoma teismo išvadose.

Rusijos vyriausybė tvirtino, kad būtent tą dieną policijos pareigūnai vykdė operaciją prieš lėktuvų bilietų klastotojus, todėl 22 žmonėms, tarp jų ir G.Kasparovui, buvo konfiskuoti jų bilietai.

G.Kasparovas 2007 metais nesėkmingai ieškojo teisingumo Rusijos teisme, o praėjusių metų lapkritį kreipėsi į EŽTT.

1959 metais įkurtas ŽMTT nagrinėja bylas, susijusias su įtariamais 1950 metų Europos žmogaus teisių konvencijos pažeidimas.

Šį teismo sprendimą per tris mėnesius galima apskųsti aukščiausiajai EŽTT institucijai – Didžiajai kolegijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius