Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas D.Tuskas Britanijos „Brexit“ planus pavadino „gryna iliuzija“

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas Didžiosios Britanijos vyriausybės planus dėl šalies santykių su Europos Sąjunga po „Brexit“ penktadienį pavadino „paremtais gryna iliuzija“.
Donaldas Tuskas
Donaldas Tuskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jis kalbėjo Didžiosios Britanijos premjerei Theresai May ketvirtadienį per aštuonias valandas trukusį posėdį aptarus su ministrų kabineto nariais pasitraukimo iš Bendrijos planą. Šiuos planus ji turi paskelbti kitą savaitę.

„Aš patenkintas, kad JK vyriausybė, regis, juda detalesnės pozicijos link“, – sakė D.Tuskas, kuris su Th.May Londone susitiks ketvirtadienį, prieš jos penktadienio kalbą.

„Tačiau jei žiniasklaidos pranešimai teisingi, bijau, kad JK pozicija šiandien yra paremta gryna iliuzija“, – spaudos konferencijoje Briuselyje sakė D.Tuskas.

Vienas britų ministras, kuris nedalyvavo ministrų kabineto derybose, sakė, jog per jas buvo sutarta, kad Britanija sieks lygiuotis į ES taisykles tam tikruose ekonomikos sektoriuose, bet pasiliks teisę nukrypti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

D.Tuskas sakė, kad negali būti „jokio išsirinkimo ir bendrosios rinkos pagal užsakymą“ ir kad ES savo pasiūlymus teiks „absoliučiai realistiškai“.

Britanija yra spaudžiama pateikti išsamesnį savo pageidavimų sąrašą prieš balandį prasidėti turinčias derybas dėl būsimos partnerystės. Tačiau Briuselis perspėja, kad Britanija negali gauti visko, ko nori.

Th.May ketvirtadienį sukvietė pagrindinius ministrus į savo užmiesčio rezidenciją Čekerse per popiečio diskusijas ir vakarienę aptarti, kokius ekonominius ryšius Britanija ketina palaikyti su ES po pasitraukimo iš bloko 2019-ųjų kovą.

D.Tuskas sakė, kad ES lyderiai gaires dėl ryšių su Britanija ateities nusistatys per kovo 22–23 dienomis vyksiantį viršūnių susitikimą, nepriklausomai nuo to, ar „JK bus parengusi savo viziją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius