Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Sąjunga nedega žalios šviesos „Sputnik V“, nes Rusija paraišką nusiuntė ne tuo adresu

Rusijos pareiškimai, kad Europos vaistų agentūra (EVA) jau tuoj tuoj patvirtins jos mokslininkų sukurtą vakciną nuo COVID-19 ir „Sputnik V“ bus galima tiekti skiepų nuo šios ligos stokojančiai Bendrijai, neturi pagrindo. Ši institucija nesulaukė prašymo patvirtinti vakciną, nes jos kūrėjai dokumentus nusiuntė klaidingu adresu.
„Sputnik V“ vakcina
„Sputnik V“ vakcina / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Ėmė susirašinėti „Twitter“

Dar vasario 9-ąją Rusijos žiniasklaida skelbė, kad „Europos Sąjunga (ES) priėmė paraišką įregistruoti „Sputnik V“. Vakcinos kūrimą finansavęs Rusijos tiesioginių investicijų fondas (RFDI) paraišką EVA esą pateikė dar sausio 29 d. ir gavo patvirtinimą, kad ji buvo priimta.

Apie tai paskelbė ir pats RFDI vadovas Kirilas Dmitrijevas.

Naudodamasi proga, Rusijos žiniasklaida pabrėžė, esą Vakaruose sukurtos vakcinos yra prastesnės už „Sputnik V“, nes esą neveiksmingos vyresniems žmonėms, neapsaugo nuo mutacijų.

Kitą dieną EVA savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ paneigė gavusi paraišką dėl vadinamosios slenkančios peržiūros.

Jos metu vakcinos bandymų duomenys vertinami vos gauti, nelaukiant tyrimų pabaigos, siekiant taip paspartinti patvirtinimo procesą.

Pateikus visus duomenis, galima prašyti galutinio patvirtinimo. Tokia procedūra taikoma, kuomet medikamento reikia itin skubiai.

Ekrano nuotr. iš Europos vaistų agentūros paskyros „Twitter“/Europos vaistų agentūra paskelbė negavusi Rusijos paraiškos dėl „Sputnik V“
Ekrano nuotr. iš Europos vaistų agentūros paskyros „Twitter“/Europos vaistų agentūra paskelbė negavusi Rusijos paraiškos dėl „Sputnik V“

Kartu buvo išplatintas išsamesnis EVA pranešimas.

Agentūros tinklalapyje galima rasti vertinamų vakcinų sąrašą.

Šiuo metu tokių yra dvi – vokiečių kompanijos „CureVac“ ir amerikiečių kompanijos „Novavax“.

Prabėgus vos valandai, Rusijos sveikatos apsaugos ministerija oficialioje „Sputnik V“ paskyroje tame pačiame „Twitter“ pateikė įrodymą, kad paraiška buvo gauta, – ekrano nuotrauką iš Bendrojo Europos pateikimų portalo.

Kitaip tariant, medžiagą gavo organizacija Vaistų agentūrų vadovai (Heads of Medicines Agencies), vienijanti Europos Ekonominės Erdvės žmonėms ir gyvūnams skirtų vaistų agentūras bei neturinti nieko bendro su vakcinų tvirtinimu.

Tuomet ir paaiškėjo atsakymas į klausimą, kodėl agentūra „pametė“ paraišką.

Mat šis portalas nuo 2015 metų nebenaudojamas medikamentų patvirtinimo ES rinkai procese, mat juo kreipiamasi į atskirų valstybių institucijas.

EVA tinkalapyje nurodyta, kad nuo tada naudojama kita – centralizuota paraiškų platforma eSubmission Gateway, kartu detaliai paaiškinta, kaip ja naudotis.

Dar prieš pateikiant paraišką EVA esą buvo supažindinusi Rusijos atstovus su vėliausiais reguliavimo bei moksliniais nurodymais dėl vakcinos kūrimo.

Be to, buvo atkreiptas dėmesys, kad pirmiausia reikia gauti žmonėms skirtų vaistų komiteto (CHMP) ir EVA pandemijos dėl COVID-19 darbo grupės palaiminimus, tik tuomet galima teikti paraišką dėl slenkančios peržiūros.

Ekrano nuotr. iš ema.europa.eu/Portalas, kur Rusija pateikė dokumentus dėl „Sputnik V“, jau seniai nebenaudojamas šiuo tikslu
Ekrano nuotr. iš ema.europa.eu/Portalas, kur Rusija pateikė dokumentus dėl „Sputnik V“, jau seniai nebenaudojamas šiuo tikslu

Kodėl RFDI pasirinko netinkamą kelią paraiškai pateikti, nežinia. Komentarų šiuo klausimu žurnalistams jie nepateikė, tik siūlė paskaityti minėtą įrašą „Twiiter“.

Europiečiai jau perka, rusai nenori

Nepaisant šio nesusipratimo, Rusijos valstybinė žiniasklaida toliau platino žinią, kad „Sputnik V“ laukiama Europoje, tereikia, kad EVA apsvarstytų paraišką ir vakciną patvirtintų.

Autoritetingame medicinos žurnale „Lancet“ vasario pradžioje buvo pagaliau atskleisti vakcinos „Sputnik V“ klinikinių turimų duomenys ir nurodyta, kad jos veiksmingumas siekia 91,6 proc.

Tiesa, šis straipsnis paremtas tik tarpiniais tyrimų rezultatais. Be to, tyrimų metu „Sputnik V“ gavo tik 15 tūkst. žmonių – gerokai mažiau nei, pavyzdžiui, per „Pfizer“/„BioNTech“ ar „Modernos“ vakcinų bandymus.

Tuo pačiu metu, pasitelkus dezinformaciją, buvo siekiama įrodyti „Sputnik V“ – „pirmosios įregistruotos vakcinos nuo COVID-19“ – pranašumą.

Kartu aktyviai kritikuojamos Vakaruose sukurtos vakcinos, ES valstybėms priekaištaujama, esą jos nenori rusiškosios vien dėl politinių priežasčių.

sputnikvaccine.com/„Sputnik V“ reklamuojama kaip pirma įregistruota vakcina nuo COVID-19
sputnikvaccine.com/„Sputnik V“ reklamuojama kaip pirma įregistruota vakcina nuo COVID-19

Premjerė Ingrida Šimonytė, pareiškusi, kad Lietuva nepirks Rusijoje sukurtos vakcinos nuo COVID-19 ir pavadinusi ją hibridiniu ginklu, sulaukė kritikos ne vien iš Rusijos žiniasklaidos, bet ir iš prorusiškų lietuviškų tinklalapių.

Sukurti vakciną nuo COVID-19 buvo Rusijos nacionalinio pasididžiavimo reikalas.

Optimizmo jai įkvepia, kad, nelaukdamos agentūros įvertinimo, vakcinos panoro ES narės Vengrija ir Slovakija.

Bet panašu, kad patys rusai ja stipriai nesižavi.

Gruodį paskelbti „Levada centro“ apklausos rezultatai parodė, kad net 58 proc. gyventojų nenori skiepytis „Sputnik V“.

Tinklalapis statista.com paskelbė dar negatyvesnius duomenis: tik 30 proc. žmonių tikrai norės arba būtų linkę skiepytis šia vakcina.

Net 42 proc. teigė, kad „tikrai ne“, 28 proc. – „greičiau ne“. Skiepijimas Rusijoje vyksta palyginti vangiai.

Jeigu jums kyla klausimų dėl COVID-19 vakcinos, siųskite juos mūsų redakcijai el. pašto adresu skiepai@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius